Srbsko priznanje za konjiško društvo Srečanje

Ekipa članov konjiškega slovensko-srbskega kulturno-humanitarnega društva Srečanje pod vodstvom predsednika Radovana B. Milića, ki že več let živi v Slovenskih Konjicah je med večmesečnim raziskovanjem v Narodnem arhivu Avstrije na Dunaju odkrila pomembne dokumente iz 16. stoletja. Našli so jih med raziskovanjem podatkov o zadnjem srbskem despotu Pavlu Bakiću. Dokumenti se nanašajo na obrambo evropskih dežel pred Turki v med letoma 1525 in 1537.

Bakićeva glava kot bojna trofeja
Leta 1537 je cesar Ferdinand Habsburški na mesto komandanta krščanske vojske imenoval Slovenca Ivana Kacijanerja. Po Ferdinadovem ukazu je bil Pavle Bakić, ki je takrat poveljeval srbski konjenici, podrejen poveljevanju Ivana Kacijanerja. Prihajajoči turški vojski sta poveljevala bosanski namestnik Mehmed beg in madžarski beglerbeg Mehmed paša Jahjapašić. V začetku oktobra leta 1537 sta se obe turški vojski sestali pri Osijeku. Ivan Kacijaner se je ustrašil in pobegnil z bojišča, v boj pa se je podal srbski despot Pavle Bakić. V vitki je Bakić umrl, ubitih pa je bilo tudi veliko srbskih vitezov. Odsekano Bakićevo glavo je Mehmedbeg Jahjapašić kot bojno trofejo odnesel sultanu v Carigrad. Tako je umrl najbolj hraber junak Pavle Bakić, ki ga v vojaških veščinah ni presegel nihče v ogrski vojski.

Naziv reda Pavla Bakića
Ferdinand Habsburški je Ivana Kacijanerja obtožil in dal zapreti zaradi veleizdaje, a je pobegnil z dunajske temnice. Od hrvaških grofov Zrinjskih je v upravljanje dobil grad Kostajnico. Kacijaner se je želel maščevati Ferdinandu, istočasno pa je izigral tudi grofa Zrinjski. Leta 1539 je bil Kacijaner ubit, grofa Zrinjski pa sta njegovo glavo poslala dunajskemu cesarju. V omenjeni zgodovinski raziskavi so sodelovali: Nikola Stanić, Dragan Stajić, Boban Radović in Snežana Mihailović. Predsednik društva Radovan B. Milić je za odkritje prejel priznanje in naziv viteza reda Pavla Bakića, ki ga podeljuje srbsko Združenje Pavla Bakića iz Aranđelovca.

Oglas