Špargljeva rižota

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g riža carnaroli
  • velika čebula
  • vejica svežega rožmarina
  • 300 g špargljev
  • 1 dl suhega belega vina
  • 50 g parmezana
  • 1,5 l zelenjavne juhe
  • 50 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščepec belega popra
  • sol

 

Priprava:

  1. korak:

Čebulo sesekljamo. Z vejice rožmarina osmukamo listke in jih prav tako sesekljamo. Odstranimo trše dele špargljev in jih zavržemo. Preostanek špargljev narežemo na koščke, le vršičke pustimo cele.

  1. korak:

Zelenjavno juho segrejemo in odstavimo.

  1. korak:

V kozici na maslu in malo olja na zmernem ognju prepražimo čebulo in rožmarin. Ko čebula postekleni, dodamo šparglje, solimo in minutko ali dve med mešanjem pražimo na močnem ognju.

  1. korak:

V kozico dodamo riž in ga na hitro prepražimo. Mešamo kakšno minuto, dokler riž ne postane prozoren. Zalijemo z vinom in počakamo, da izpari, občasno premešamo. Nato zmanjšamo ogenj in po malem dodajamo toplo juho, mešamo in kuhamo še 20 minut. Na koncu jed začinimo še z belim poprom in parmezanom.