“Sosed mi uničuje živo mejo, kaj naj naredim?”

sosed
Fotografija je simbolična.

Kaj lahko storimo, če nam nagaja sosed? Na ustvarjalce oddaje Beseda je vaša na Radiu Rogla se je obrnila poslušalka, ki pravi, da njen sosed premika mejnike v njeno škodo, čeprav je meja jasno določena. Prav tako uničuje njeno živo mejo, koplje luknje na njenem zemljišču in podobno. Kako lahko ukrepamo v takšnih primerih?
O tem so novinarji Beseda je vaša povprašali komandirja konjiške policijske postaje Martina Kumra. Povedal je, da v tovrstnih med sosedskih pogosto zaleže že pogovor. Če to ne zaleže, se lahko obrnemo na policijo.
Če sosed samovoljno prestavlja mejnike, lahko namreč gre za kaznivo dejanje. Dobro se je obrniti na policiste, ki bodo zadevo preučili in raziskali na terenu. Če bodo pridobili vse potrebne dokaze, bodo osumljenca zaslišali in spisali kazensko ovadbo. Kaj pa če sosed uničuje našo živo mejo, ciprese in druge rastline, ki rastejo ob meji, a ne na njegovem zemljišču? V tem primeru lahko gre za poškodovanje tuje stvari, a bo treba dokazati, da je stvar poškodoval res sosed. Policisti lahko na podlagi dokazov podajo obtožni predlog. Lahko pa se poslušalka odloči tudi za zasebno tožbo zaradi motenja posesti.

_________________________________________________________________________

BESEDA JE VAŠA

Imate predlog, mnenje, bi radi zastavili vprašanje ali komu namenili lepo besedo?
Pokličite v kontaktno oddajo Beseda je vaša na Radiu Rogla, vsako soboto med 11.00 in 12.00, na 03 757 45 00.
Ali pa pišite na: beseda@radiorogla.si.

_________________________________________________________________________