»Star pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, jaz pa dodajam, da hrana nahrani skozi oči tudi dušo in srce. Sama rada kaj spečem in skuham, saj živim v veliki družini, ki poskrbi, da mi ni nikoli dolg čas in ne občutim osamljenosti.
Moji dnevi so precej razgibani, saj me poleg družine zaposlujejo tudi dela z društvi v našem kraju, kar mi je v veliko veselje. Kljub vsemu si rada vzamem čas in skuham ali spečem kdaj kaj, ki je tudi paša za oči. Pri delu mi rade pomagajo vnukinje Živa, Zara in Mia, precej dobro pa obvlada peko tudi hčerka Sara in skupaj se radi spoprimeva s kakšnimi novimi izzivi. Ker je čast pusta in so krofi povsod okoli nas, sem se odločila, da vam pokažem potek priprave sončnične pogače, ki paše ob vsaki priložnosti, tudi ob pustu …«
Sestavine za testo:
70 dag moke gladke
2 jajci
250 ml mleka
125 ml olja ali stopljeno maslo
40 g kvasa – 1 kocka
1 žlica sladkorja
2 žlički soli
Za mazanje testa potrebujemo: 100g masla, 1 jajce za premaz, dve vrsti semen (sezam, sončnična, lanena …)
Postopek
Zamesimo kvašeno testo in ga damo počivat za ½ ure (standardni postopek). Nato razdelimo testo na dve polovici. Eno polovico razdelimo na 5 enakih delov. Vsak hlebček razvaljamo posebej v krog (premer cca 20-25 cm) in polagamo enega na drugega, vmes med plastmi pa namažemo z raztopljenim maslom. Zadnje plasti ne namažemo, ampak jo prerežemo od sredine navzven, pa ne do konca, na 8 delov. Vsak trikotnik položimo čez rob (navzven – da dobimo zunanji krajec cvetnih listov).
Od druge polovice testa vzamemo del testa za sredino, preostanek razdelimo na 5 enakih delov, razvaljamo v kroge, vmes pomažemo z maslom. Prav tako ponovimo razrez na sredini, vendar tokrat pridejo listi (trikotniki) med zunanji krog – kot je na sliki.
Na koncu dodamo še sredinski hlebček. Vse skupaj pomažemo z jajcem ali maslom in potresemo s poljubnimi semeni.
Pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut oz. dokler ni pečeno.
Uspešno ustvarjanje želim in dober tek.