Šolski center Rogaška Slatina praznoval 70 let

Steklarska šola je svoje prve učence sprejela septembra 1947 in njena pot ni bila lahka. Borila se je s prostorsko stisko, stečaj Steklarske nove je prinesel težave z lastništvom, zanimanje za steklarske poklice je upadlo …

“Šola je bila od ustanovitve dalje na prepihu različnih interesov in se je vseskozi morala boriti za svoj obstanek. Ko je bil leta 1991 na šolo razmeščen program optik in v letu 2000 še program splošne gimnazije, se je pričela vzpostavljati nova identiteta šola. Steklarska šola, ki je skoraj 50 let izobraževala le za steklarske poklice, se je iz izključno poklicne šole postopoma začela spreminjati v center, ki mladim ponuja kakovostno, tehniško in splošno izobrazbo,” je v nagovoru dejala ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina mag. Dubravka Berc Prah in spomnila tudi na težke čase ob stečaju Steklarske nove.

Pomen srednje šole za kraj in regijo je izpostavil tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in se dotaknil še tistega nekaj več, kar šola daje. Slavnostni govornik svečane akademije pa je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je ob koncu nagovora ravnateljici izročil protokolarno priznanje kot znak hvaležnosti za predano delo tako ravnateljice kot učiteljsko-vzgojiteljskega zbora.

Na akademiji so podelili posebna priznanja za pomembne dosežke pri razvoju šole. Prejeli so jih nekdanji direktor in ravnatelj Steklarske šole Rogaška Branko Pucelj, nekdanja pedagoška vodja na Steklarski šoli Marjana Bradič, nekdanja in hkrati zadnja pedagoška vodja Monika Colnerič in nekdanja ravnateljica ŠCRS-ja Anita Pihlar.

Steklarna Rogaška letos obeležuje 90 let svojega delovanja in obstoja, zato so k besedi povabili prokurista Jima Walsha in mu s sliko lokalne umetnice Marije Ducman čestitali za jubilej. Tudi Walsh se je zahvalil ravnateljici, vsem zaposlenim in dijakom ter jim čestital ob visoki obletnici. Ob tem jim je podaril priložnostno darilo – stekleno vazo.

 

V kulturnem programu so sodelovali Nika Kunst, Anja Prešeren, Mojca Žerak, Kvarta, Barbara Žerjav, Alen Crevar, Matija Drofenik, Ana Ferme in dijaki, ki nastopajo v šolskem muzikalu Briljantina. Povezovala sta Kaja Kuraj in Luka Tacer. Scenaristka, režiserka in mentorica kulturnega dela programa je bila Metka Leljak, za filme, ki so se vrteli v ozadju, je poskrbela Helena Topolovec. Ob jubileju so izdali tudi bogat zbornik.

Kaj so še povedali ravnateljica, župan, predsednik in prokurist Steklarne pa v petkovih Rogaških novicah.

 

Oglas