Sočne breskvice že zorijo

Recept za sočne breskvice je za vas izbrala Katarina Zorko iz Kovače vasi, upokojenka, ki je zelo aktivna tudi v tem življenjskem obdobju.

Sočne breskvice so pecivo, ki se pogosto pojavlja na naših mizah. Pripravimo jih lahko že kakšen dan prej. Priprava vzame kar nekaj časa in potrpljenja; ko so narejene, je zadovoljstvo veliko.

Sestavine

Testo:

0,75 kg ostre moke TIP 400

2 jajci

1 pecilni prašek

1,5 dl olja

1,8 dl mleka

30 dag mletega sladkorja

sok pol limone

 

Nadev:

ostanki izdolbenih breskvic

7,5 dag čokolade v prahu

marelična marmelada

1,5 dl ruma

2 dl mleka

limonina lupinica

 

Posip:

rdeča barva za živila

rumena barva za živila

kristalni sladkor

 

Kako se lotimo dela?

Jajci, mleko, olje in sladkor damo v posodo ter zmešamo. Postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom, da se masa zgosti. Maso nato zgnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v živilsko folijo in za 15 minut shranimo v hladilnik, da počiva.

Po 15 minutah testo vzamemo iz hladilnika in ga oblikujemo v dolgo klobaso, ki jo narežemo na kolobarje. Koščke testa z dlanmi oblikujemo v majhne kroglice, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pri tem med kroglicami puščamo dovolj razmaka, da se nam med peko ne sprimejo. Pekač damo v pečico, ogreto na 180° C, in kroglice pečemo 12–15 minut. Najbolje je, da uporabljamo dva pekača, en pekač piškotke peče, medtem oblikujemo že drugi pekač polovičk.

Še toplim kroglicam z majhnim nožem previdno izdolbemo sredico. Pri tem pazimo, da nam ne počijo.

V kozici zavremo mleko in mu dodamo rum. V posodo dodamo nadrobljeno izdolbeno sredico, čokolado v prahu in limonino lupinico ter sestavine prelijemo z vrelim rumovim mlekom. Dodamo nekaj žlic marelične marmelade in premešamo, da dobimo fini, ne preredki nadev. Za nadev lahko uporabimo tudi mlete orehe. V kolikor je izdolbenih sredic premalo, lahko dodamo tudi zdrobljene kekse. Nadev dodatno tudi lahko sladkamo.

S pripravljenim nadevom napolnimo izdolbene kroglice. V vsako polovičko z žličko napolnimo nadev, tako da gre malenkost čez rob, ter jih lepimo skupaj. Po dve kroglici podobne velikosti zlepimo skupaj in ob straneh odstranimo odvečni nadev.

Slede še zadnja faza izdelave breskvic, in sicer si pripravimo tri sklede. V prvi skledi z vodo zmešamo rumeno barvilo, v drugi rdečo barvilo, v tretjo pa damo sladkor. Breskvice najprej namočimo v rumeno barvilo, nato v rdečo. Pustimo, da se odcedijo, potem pa jih povaljamo v sladkorju. Breskvice naj počivajo čez noč, tako se bo biskvitni del lepo prepojil, zunanja plast sladkorja pa se bo strdila v lepo skorjico. Naj uspejo tudi vam in dober tek!

Oglas