Sobota, 24. avgust – kaj se danes dogaja na Štajerskem?

* V Gornji Radgoni se začenja 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Sodelovalo bo 1.850 razstavljavcev iz 32 držav. Partnerica sejma bo avstrijska Štajerska, ki bo poskrbela tudi za današnji program ob svečanem odprtju sejma.
Ob robu odprtja sejma je napovedan protestni shod v organizaciji SLS zaradi problematike napadov zveri na rejne živali. Sindikat kmetov Slovenije pri protestu SLS ne sodeluje.

* Za tekače, prijavljene na Konjiški maraton, danes pripravljajo generalko oz. voden trening. Na traso, na kateri bo 7. Konjiški maraton zadnjo septembrsko nedeljo, se bodo podali pozno popoldne. Organizatorji poleg domačinov pričakujejo tudi precej tekačev iz drugih krajev.

* Opazovanje neba – tretje letošnje, bodo drevi pripravili na strehi vitanjskega Centra Noordung. Tokrat se bodo osredotočili predvsem na Saturnu, o katerem bodo govorili tudi na strokovnem predavanju profesorja Igorja Žiberne. Med drugim bodo predstavili kratko zgodovino raziskovanja drugega največjega planeta v Osončju in spoznali njegovo notranjo zgradbo.
* Popoldne bo na Pečovniku v počastitev 130. obletnice rojstva Alme M. Karlin in 100-letnice njenega potepa okoli sveta Ljubiteljsko gledališče Teharje uprizorilo njeno novelo.

* Nocoj bo v sklopu Poletnic nastopila zasedba Jeannette. Igrali bodo jazz, blues, rokenrol in gypsy glasbo, pa tudi šansone. Z nocojšnjim dogodkom se zaključuje serija brezplačnih glasbenih koncertov, ki so se čez vse poletje vrstili v konjiškem starem mestnem jedru.

* S predfestivalsko matinejo z dr. Zoranom Pevcem se v Celju danes začenja Festival izrekanja.

* Pestra bo sobota tudi v Obsotelju in na Kozjanskem. V Bistrici ob Sotli bodo tradicionalne Šempeterske vaške igre, zvečer zabava z Luko Basijem in Ansamblom Smeh. Na Kristan Vrhu bodo zvečer obeležili 20. obletnico ustanovitve športnega društva z ansamblom Mladi korenjaki. V Rogatcu bo dopoldne Jernejev sejem. Jernejev vikend v Zibiki prinaša Gasilski oviratlon, veselio z ansamblom Banovšek in kravjo ruleto. V Muzeju na prostem Rogatec bo kulinarična delavnica peke bučnic.

* Na Pohorju danes poteka edinstvena športna prireditev POHORJE ULTRA TRAIL. Ena od tras, dolga 35 km, poteka tudi skozi Bistriški vintgar. Pot vodi skozi mistični Bistriški vintgar, mimo Črnega jezera, skozi strnjene pohorske gozdove do Koče Šumik in nato po soteski reke Lobnice mimo slapa Šumik ter skozi Pragozd Šumik do Ruš. To traso morajo udeleženci premagati najkasneje v 11 urah.

* Župnija sv. Jerneja Sl. Bistrica prireja 3. pohod po romarski poti sv. Jerneja. Start bo zjutraj pri cerkvi Sv. Jerneja. Pot bo srednje lahka, hoje bo 3,5 ure, vmes pa bo dovolj časa za duhovno oskrbo, malico in druženje. Vodja pohoda bo župnik Jani Družovec.

* Na zelenice se po poletnem tekmovalnem premoru vračajo tudi slovenski tretjeligaši. V 1. krogu 3. lige – vzhod bodo Zrečani popoldne gostili ekipo iz Ljutomera. Doma bodo igrali tudi Bistričani – v Slovensko Bistrico prihaja Radgona.

* Pred konjiško športno dvorano bo danes turnir v odbojki na mivki. Po turnirju sledi še zabava z Dj-i v Patriotu.

* V Socki pri Vojniku bo popoldne meddruštveno gasilsko tekmovanje.