Sobota, 12. oktober – kaj se danes dogaja na Štajerskem?

* Ta konec tedna se obeta vrhunec Praznika kozjanskega jabolka. V Podsredo prinaša sejemsko dogajanje s kulturnim programom. Poleg sejma in sejemskih predstavitev bodo danes podelili naziv Carjevič leta 2019 in blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park, odprli razstavo gob, pripravljajo nogometna turnirja, tekmovanje v peki »štrudla« in v najdaljšem jabolčnem olupu, zvečer pa zabavo z ansamblom Donačka. Prav tako bo na Prazniku kozjanskega jabolka stojnica, kjer bodo zbirali prispevke za šolarje – poteka namreč dobrodelna akcija Drobtinica. Stojnici bosta tudi v Rogaški Slatini.
V Šmarju pri Jelšah, v Kulturnem domu, pa bo nocoj koncert Alye.

*V Oplotnici si je danes možno ogledati razstavo buč velikank.

* Gasilska zveza Slovenska Bistrica na Treh kraljih prireja Dan operativnega gasilca 2019. Na preventivni prikazno-taktični vaji bodo sodelovala vsa prostovoljna gasilska društva iz občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Letošnja tema vaje je »Požarna varnost v večstanovanjskih objektih«. Mnogi gasilci bodo na vaji sodelovali aktivno, drugo v vlogi opazovalcev. Sodelovali bodo tudi reševalci, kinologi, enota rdečega križa, predstavniki policije in vojske.

* V grajskem parku v Slovenski Bistrici bo dopoldne tradicionalna akcija ki jo v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk prireja Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk. Akcijo so poimenovali Tek in hoja za upanje.

* Ob sedmi obletnici delovanja tržnice Poljčane prireja Društvo zakladov Dravinjske doline dopoldne obogateno ponudbo na stojnicah. Ponudili bodo tudi pečen kostanj in mošt.

* Precej priložnosti za druženje bo danes na širšem Konjiškem. Planinsko društvo Loče popoldne pripravlja kostanjev piknik na planinskem domu na Klokočovniku. Kostanjev piknik Turističnega društva Stolpnik bo na igrišču v Sojeku. Zreški planinci se bodo zjutraj odpravili na pot preko Konjiške gore do Žičke kartuzije, Turistično društvo Trta iz Oplotnice pa organizira pohod ob 13. obletnici poti Partovec.
Predvsem mladi pa se bodo zbrali zvečer v konjiškem patriotu, na brucovanju kluba Študentov Dravinjske doline – za dobro vzdušje bosta skrbeli skupini Kronika in Blue Jane.

* Nocoj bo v Narodnem domu Celje nastopila domača skupina Nude s simfoničnim orkestrom.

* Dopoldne bodo pri celjski knjižnici predstavili terapevtsko branje s Kosmatimi smrčki. Druženje otroka s psom terapevtom nudi namreč pomoč pri učenju branja.

* Celjski tango plesalci na rojstni dan Alme Karlin dopoldne vabijo na ples in prebiranje njenih knjig pred Almin kip v središču mesta.

* Ljubezen nas druži so naslovili koncert Mešanega pevskega zbora Natanael, ki bo nocoj v cerkvi Sv. Jožefa v Slovenski Bistrici.

* V Makolah bo dopoldne tradicionalni, že 17. oktobrski pohod po 10 kilometrov dolgi krožni poti Forma vive Makole. Ta edinstven pohod poleg hoje in druženja nudi spoznavanje skulptur, ki jih je na tej poti kar 165 in so jih ustvarili kiparji iz 21 držav Evrope in sveta.

* Turistično društvo Štore v okviru Alminih dnevov na Svetini zvečer pripravlja potopisno predavanje Xian-utrip kitajskega velemesta

* Župnijska Karitas, Rdeči križ in krajevna skupnost Nova Cerkev dopoldne v dvorani podružnične osnovne šole organizirajo srečanje starejših krajanov.

* V Centru alternativne ustvarjalnosti Aktivator Šentjur bo danes uvodna delavnica Legorobotike za osnovnošolce.

* V okviru Večerov komedije se bodo v kulturnem domu na Ponikvi nocoj predstavili Gašper Bergant, Sašo Stare in Aleš Novak.

* Planinsko društvo Poljčane prireja zvečer 15. nočni pohod na Boč.

* Z dvema zmagama na turnirju lige prvakov v futsalu se je Dobovec že uvrstil med 16 najboljših ekip v Evropi. Drevi pa slovenske prvake v Podčetrtku čaka še obračun za prestiž – pomerili se bodo z evropskim prvakom, Sportingom s Portugalske.
Nogometna tekma leta pa bo že popoldne v Framu. Tamkajšnji nižjeligaš se bo na prijateljski tekmi pomeril z murskosoboško Muro. Začetni udarec na tekmi bo izvedel župan Občine Rače Fram, Branko Ledinek.