Šmarje pri Jelšah: V domu upokojencev število okuženih narašča

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča.

Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih in pri 5 zaposlenih. Povišana telesna temperatura se je od včeraj pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.
“Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe. Vročina se je od včeraj pojavila še pri 8 stanovalcih, po izraženih kliničnih znakih in oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri 7 osebah in ena ponovitev zaradi nejasnosti predhodnega brisa,” sporočajo z občine.
Včeraj sta bila brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s COVID-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni; ta že ves teden ni bila na delu. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

Oboleli stabilni

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja.
Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki.
Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

V domu pomoč

Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga 5 zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje in 5 zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

V zdravstvenem domu brisov ne jemljejo več 

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah ni več vstopna točka za jemanje brisov. Le dva dneva zatem, ko so tam namestili kontejnerje in začeli bolnikom jemati brise za testiranja na koronavirus, so znova spremenili način dela.
Zdravstveni domovi so namreč v petek zvečer prejeli nova navodila ministrstva, da bodo bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom spet sprejemali le v 16 vstopnih ambulantah. To pomeni, da prebivalce Obsotelja in Kozjanskega na test znova napotujejo v Celje.
V zdravstvenem domu Šmarje tako velja prejšnji režim dela: vstop je na poziv, deluje nujna medicinska pomoč in antikoagulantna ambulanta. Kdor potrebuje zdravnika, ga mora poklicati po telefonu. Ker so linije zelo zasedene, bo morda treba počakati ali poskusiti večkrat. Vse prosijo, da naj ne hodijo v ali pred zdravstveni dom. Še posebej to velja za ljudi z znaki okužbe dihal: pokličejo naj zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila. Zdravniki so bolnikom na voljo po telefonu v vseh zdravstvenih postajah.

Izšlo občinsko glasilo

Danes je izšla tudi izredna številka občinskega glasila Šmarske novice. Osrednja tema je namenjena epidemiji koronavirusa.
(Nina Krobat)