Šmarje pri Jelšah: S kulturo vas postane mesto

Osrednjo prireditev, ki jo Območna enota JSKD Šmarje pri Jelšah pripravi ob slovenskem kulturnem prazniku, so letos izvedli v sodelovanju s Knjižnico Šmarje, dogajalo pa se je v šmarskem kulturnem domu.

Prireditev na večer pred kulturnim praznikom je obeležila podelitev priznanj JSKD kulturnim delavcem, združili so je z začetkom bralne značke za odrasle, ki je že štirinajsta po vrsti. Vodja bralne značke Katarina Stojan je na začetku predstavila, katera področja književnosti so letos izbrali za udeležence branja. Zaposlene in en zaposlen iz Javnega zavoda (JZ) Knjižnica Šmarje pri Jelšah so v nadaljevanju prebirali odlomke iz knjig, ki so jim še posebej všeč. Povezovalka prireditve Vlasta Kramperšek Šuc pa je ob bralni znački za odrasle povedala, kako pomenljiv je naslov tega projekta – ‘Beremo od praznika do praznika’. Začnejo namreč ob slovenskem prazniku, zaključijo ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna.

Na prireditvi so bili žarometi še posebej uperjeni proti dobitnikom priznanj za dosežke na kulturnem področju. Kot je povedal vodja Območne izpostave JSKD Šmarje David Stupica, so se za podeljevanje priznanj odločili pred štirimi leti. Priznanja podeljujejo vsako leto v drugi občini – začeli so v Bistrici ob Sotli, nadaljevali v Kozjem in Podčetrtku, letos so se ustavili v Šmarju pri Jelšah. Kot je še dejal Stupica, enemu od kulturnih ustvarjalcev v občini, kjer gostujejo, podelijo jubilejno priznanje. Letos ga je prejel Moški pevski zbor iz Šentvida pri Grobelnem, ki ga vodi Grega Kolar. Priznanja so prejele: Lenka Černelč iz Bistrice ob Sotli, Nives Kostrevc Arzenšek iz Lesičnega in Mateja Peperko iz Podčetrtka. Slednja je tudi članica Mešanega cerkvenega pevskega zbora Podčetrtek, ki je pod taktirko Mihaela Pihler tudi zapel, podobno kot pevci iz Šentvida.

Zbrane sta poleg Davida Stupice nagovorila šmarski župan Matija Čakš in direktor JZ Knjižnica Šmarje dr. Marko Samec. Kaj sta povedala pa si preberite v tiskani izdaji Rogaških novic. (Jože Strniša)