Šmarje pri Jelšah: Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja

Knjižnica Šmarje pri Jelšah je letos gostila 23. Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja. Na slovesnosti so podelili priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih trem posameznikom, učeči se skupini in ustanovi.

Knjižnici Šmarje pri Jelšah je bila zaupana naloga, da je gostila nacionalno odprtje TVU. “Program smo pripravili skupaj z našimi učečimi se. Želeli smo poudariti, da delujemo na celotnem območju Obsotelja in Kozjanskega, da k nam prihajajo ljudje s celotnega območja in da delamo z vsemi ciljnimi skupinami – od najmlajših do najstarejših, pa tudi s tistimi, ki imajo posebne potrebe in so nam še posebej dragi. In to je tisto naše poslanstvo – želimo biti vključujoči in odprti za vse,” je pred prireditvijo na novinarski konferenci pojasnila koordinatorica TVU pri šmarski knjižnici Jana Turk Šulc. “Naš zavod je pokazal, kako lepo je združevati znanje, knjigo in kulturo. S programi, ki so velikokrat inovativni, veliko pa je tudi takšnih, ki so uveljavljeni po vsej državi, smo skušali dokazati, da se da tudi v manjšem kraju narediti dogodke. /…/ Vedno več ljudi prihaja na dejavnosti, saj spoznavajo plemenitost in dobronamernost dela, ki ga opravljamo,” pa je o pomenu šmarskega hrama kulture ter organizaciji prireditev in delavnic dejal direktor knjižnice Jože Čakš.

 

Za kulturni program nacionalnega odprtja so poskrbeli dijakinja Šolskega centra Rogaška Slatina Špela Došler, otroci iz Vrtca Šmarje pri Jelšah, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, Folklorna skupina KD Jakob Sket Mestinje v sodelovanju z VDC Šentjur, dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina s šolskimi dovtipi, člani študijskega krožka Zveneče jelše z mentorico Jasmino Levičar.

Priznanja

Priznanja ACS-ja za promocijo učenja in znanja odraslih so prejeli Emilija Milka Erbežnik iz Dragomera, Minka Kočevar iz Dragomlje vasi in Darja Smrkolj iz Zagorja ob Savi, delovna skupina ‘Planinstvo za invalide/OPP’ iz Ljubljane in Občina Ajdovščina.

ACS in Knjižnica Šmarje pri Jelšah pa sta Vladu Deželaku podelila častno priznanje.

Nacionalno odprtje je spremljal pester spremljevalni program. Obiskovalcem je na ploščadi pred kulturnim domom dobrodošlico zaigrala šmarska godba na pihala, v spodnji dvorani so se predstavljali izvajalci TVU-ja, dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina so opravljali brezplačne meritve vida, zeliščne nasvete je podajala zeliščarka Špela Pogelšek, obiskovalci so lahko degustirali izdelke Kmetije Vizjak. Pri Muzeju baroka je potekala delavnica pozlate v izvedbi društva Legende, organizirana sta bila voden ogled muzeja in vzpon po kalvariji do cerkve sv. Roka.

Več o dogodku v petkovih Rogaških novicah.