Šmarje pri Jelšah: Cerkev dobila povsem novo podobo

Ta nedelja je bila za župnijo Šmarje pri Jelšah prav poseben dan, saj so z posvetitvijo novega oltarja in blagoslovom zaključili pet let trajajočo obnovo skoraj 800 let stare župnijske cerkve.

Slovesnost blagoslova je vodil Celjski škof dr. Maksimiljan Matjaž, somaševala sta Tadej Linasi, ki je obnovo začel in Damjan Ratajc, sedanji župnik v Šmarju pri Jelšah. Cerkev, ki leži na najnižji točki v naselju, je bila pogosto deležna poplav, zato so jo morali temeljito obnoviti. Največji gradbeni poseg je bil ureditev vlage, ki je načenjala temelje cerkve, obnovili so kipe, naredili nove klopi, že omenjeni nov oltar, dozidali del pred vhodom v cerkev. Posebno delo je zahtevala restavracija fresk v cerkvi, v delu cerkve, poimenovanem zvonica, so jih nekaj na novo odkrili …

Vrednost obnove znaša milijon in pol evrov, od tega so župljani sami z delom in materialom prispevali 150 tisoč evrov. Nekaj čez 200 tisoč je prispevala šmarska občina, ostalo so zbrali sami z nabirkami, pa tudi donacijami podjetij in posameznikov. Omenimo še, da je slovesnost obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. (J. S.)

Več pa v petkovi tiskani izdaji Rogaških novic.

Oglas