Šmarje pri Jelšah: 5. Čili festival dokazal, da so čiliji vse bolj priljubljeni

Šmarje povezujemo z jelšo, bi mnogi rekli. Odgovor na vprašanje kaj ima Šmarje s čiliji je Matic Vizjak, inovativni kmet in ustvarjalni podjetnik, znan kot največji gojitelj te rastlinice pri nas, pridelovalec čilijevih produktov in kreator eksluzivnega čili vina, ki je vino za sladokusce in v Šmarju protokolarno vino. Matic je eden prodornejših šmarskih podjetnikov, ki je ime kraja predstavil ne samo širšemu slovenskemu trgu, ampak vesoljnemu svetu. Male pekoče stvarce pa so za Šmarje še kako pomembne. V drugi gospodarski panogi, turizmu. Vsakoletni Čili festival (v celotnem dnevu skupaj) obišče več tisoč obiskovalcev. Doslej je bilo pet ‘vročih’ festivalov, ki so se iz prvotno oktobrskega termina premaknili na konec avgusta. In ravno to je morda razlog, da je festival pritegnil skupno v petih letih že kar 8000 obiskovalcev.

Redni obiskovalci so že navajeni ustaljenega dnevnega programa. Tudi letos se je dopoldne pričelo s tekmovanjem Hudičev kotel oz. kulinarično tekmovanje v kuhanju najboljše mehiške jedi po imenu chilli con Šmarje. Po treh urah kuhanja so kuharski strokovnjaki odvzeli vzorce in izbrali tri najboljše ekipe. Jed zatem ponudijo obiskovalcem, vse prostovoljne prispevke pa dajo v dobrodelne namene.

Popoldansko dogajanje se osredinja okoli vrhunca dneva – to je državno prvenstvo za zlati habanero. Tekmovalci so tudi letos uživali po vrsti od nežnejših do vse hujših čilijev. Dogodek si z velikim zanimanjem ogleda velika množica radovednežev, ki nestrpno pričakuje rdeča lica, znoj, trepljenje in morebitno bruhanje tekmovalcev.

Kdo je zamenjal čili kraljico in postal čili kralj pa v tiskani izdaji Rogaških novic. (Ada Čakš)