Šmarčan Matic Vizjak inovativni mladi kmet 2017

 

Matic Vizjak je bil v tekmovanju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine razglašen za inovativnega mladega kmeta letošnjega leta.

Matic Vizjak in njegova družina se na kmetiji ukvarjajo s štirimi dejavnostmi: pridelava in predelava čilijev (Čili frik), čebelarstvom in s tem povezano medeno linijo Melisse, ukvarjajo pa se še s polnozrnato moko, ki jo sami meljejo. Matic Vizjak pa je tudi organizator največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji »Čili festival v Šmarju pri Jelšah«. Za Chilli wine, ki ga delajo edini na svetu in so ga tudi zaščitili, so v New Yorku prejeli tri odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu.

Kmetija Vizjak sicer premore okoli 800 sadik 20 različnih vrst čilija iz celega sveta, ki jih goji v zato namenjenem rastlinjaku. Kmetija je že tretje leto usmerjena v ekološko kmetovanje in bo konec leta prejela certifikat eko kmetije.

“Za uspehe naše družine je zaslužna vsa družina, saj en sam človek ne zmore vsega, sploh pri nas ne, saj smo usmerjeni v štiri različne dejavnosti. Naziv za najinovativnejšega mladega kmeta pa nam je priznanje, da nas imajo ljudje radi, da odobravajo naše delo, da ga poznajo in cenijo … in nam je to nekakšna pika na i in plačilo za trud, ki ga vlagamo v naše delo,” je povedal letošnji inovativni mladi kmet.

Oglas