Slovenski rokometaši evropsko prvenstvo zapuščajo brez medalje

Slovenskim rokometašem na letošnjem evropskem prvenstvu ni uspelo osvojiti medalje. V boju za bron so v Stockholmu z 20:28 izgubili proti Norvežanom.
Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa – na Švedskem so Slovenijo zastopali tudi trije aktualni člani Celja Pivovarne Laško – Klemen Ferlin, Tilen Kodrin in Kristjan Horžen, so sicer z uvrstitvijo v polfinale presegli svoje cilje na 14. prvenstvu stare celine. Pred odhodom je bil njihov primaren cilj preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za uvrstitev na letošnje olimpijske igre v Tokio, kar so tudi dosegli. Svoj četrti olimpijski nastop po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 bodo skušali izboriti med 17. in 19. aprilom v Berlinu, kjer se bodo pomerili z Nemčijo, Švedsko in še eno afriško izbrano vrsto. V japonsko prestolnico se bosta prebili dve najboljši reprezentanci z berlinskega turnirja.
Slovenija je na letos razširjenem evropskem prvenstvu – prvič v zgodovini je na njem nastopilo 24 izbranih vrst, dosegla svoj drugi najboljši dosežek na prvenstvih stare celine. Boljša je bila samo na domačem turnirju leta 2004, ko je osvojila srebrno medaljo.
Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance (vir: RZS): “Če bi nekdo pred začetkom turnirja ponudil, da se bomo uvrstili v polfinale in igrali za tretje mesto, potem bi to takoj kupil. Na tekmi za tretje mesto, a tudi na petkovi polfinalni, enostavno nismo imeli dovolj moči. To moramo v prihodnjem obdobju popraviti, podrobna analiza bo pokazala, kje smo delali napake. Z opravljenim delom sem izjemno zadovoljen, moji fantje so v teh treh tednih naredili izjemen posel. Nismo osvojili medalje, a četrto mesto je za nas velik uspeh. Menim, da smo na dobri poti. Po takšnih porazih so igralci razočarani, kar pa je povsem normalno. Gre za ambiciozne športnike, ki igrajo na visoki ravni, vsak tovrstni poraz pa močno boli. V tej žalosti pa jih moramo spomniti, da so dobro opravili svoje delo. Vedno je težko, ko izgubiš, iz porazov pa se lahko tudi veliko naučiš.” (Jure Mernik)
Foto: RZS