Slovenske Konjice: v Starem trgu odslej stoji Kalinov konj

V Slovenskih Konjicah so nocoj slavnostno odkrili bronasti kip konja, kiparja Borisa Kalina (1905-1975).
Kip krasi mestno promenado, ob pivnici Beli konj.
V Slovenskih Konjicah stoji prvi bronasti odlitek te skulpture v naravni velikosti. Model za konja je Kalin izdelal že leta 1940 in sprva naj bi stal v Mariboru kot del spominka kralju Aleksandru I.
Več o tem: https://novice.si/page/po-81-ih-letih-konj-koncno-vlit-v-bron/
Pri tokratni postavitvi je sodeloval akademski kipar in restavrator Gregor Podkrižnik, v bron so kip odlili v livarni Livartis Jurija in Boruta Kamška, izvajalec del pa je bilo domače podjetje GMI.
Ob prisotnosti številnih uglednih meščanov in občanov Slovenskih Konjic sta trak prerezala župan Darko Ratajc in predsednik KS Slovenske Konjice Stane Frim. Za glasbeni nastop na dogodku je poskrbela Kira Štruc Jurički iz Glasbene šole Slovenske Konjice pod mentorstvom Andreje Obrul.
Župan Ratajc je ob tem povedal, da je postavitev Kalinovega konja še en poklon Občine Slovenske Konjice umetnosti (spomnil je na nedavno odprto obnovo cerkve v Žički kartuziji) in izrazil pričakovanje, da jo bodo kot občino, ki spoštuje kulturo, prepoznavali tudi širom Slovenije. ‘Kip bo v občino pripeljal nove obiskovalce,’ je izpostavil, ‘in povečal kakovost bivanja tukaj živečih.’ Ob tem se je župan še vnaprej zahvalil vsem, ki bodo ob kipu preživljali lepe trenutke in napovedal nadaljnje urejanje konjiškega jedra v naslednjih letih.
In kako je Kalinov konj prišel v Slovenske Konjice?
Še ko je bil župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek, ga je nekoč v Celju nagovoril Franc Vehovar (z ženo Nives Kalin Vehovar, hčerjo Borisa Kalina, sta bila ugledna arhitekta in oblikovalca) in dejal, da čuva Kalinovo zapuščino in bi želel konja v mavcu podariti Slovenskim Konjicam. Tako so konja že pred dobrim desetletjem pripeljali v mesto in kar nekaj časa je stal v znanem Didijevem ateljeju v Domu kulture. Zdaj pa je končno dobil tudi svojo podobo v bronu, kakor so snovali Štajerci že pred dobrimi osmimi desetletji.
Slovenske Konjice pa so postale pomemben gostitelj dela slovenske kulturne dediščine, neprecenljive vrednosti. (V. Motaln)

Foto Nareks, Matej Nareks in Aleš Mrzdovnik

Oglas