Slovenska Bistrica: VOLITVE 2022

Ob 22.00

Znani so neuradni izidi glasovanja. Bistriško najbolj zaupa SDS. Že drugič zapored je mandat v državnem zboru dobila mag. Karmen Furman. Na tokratnih volitvah je dobila več kot 33 % glasov.
Zelo visok delež volilnih upravičencev je svoj glas zaupalo kandidatki gibanja Svoboda, Vesni Skerbinek. Dobila je skoraj 28 % glasov, ne pa tudi mandata.
Na tretjem mestu je s slabimi 7 odstotki Modest Motaln iz gibanja Povežimo Slovenijo, sledi Tin Kampl iz SD s 5 odstotki ter Alenka Pušnik iz NSi z dobrimi 4 odstotki. Dobre 3 odstotke glasov je zbral Nani Franc Matjašič iz Resni.ce. Nekaj manj sta dobila Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in Petra Vrhovnik (Naša dežela), nato sledijo še ostali.

Volilna udeležba je bila skoraj 70-odstotna.

Ob 20.00

Kje čakajo na izide kandidati z Bistriškega?
Kandidatka Vesna Skerbinek iz Gibanja Svoboda je v Ljubljani, v diskoteki Cvetličarna, kjer so se zbrali tudi drugi kandidati iz vseh koncev Slovenije.
Mag. Karmen Furman (SDS) z ekipo čaka na izide v restavraciji Fejst tejst v središču Slovenske Bistrice.
Modest Motaln in mag. Monika Kirbiš Rojs iz gibanja Povežimo Slovenijo izide volitev čakata  v gasilskem domu na Spodnji Polskavi.
Kandidat stranke Desus Bojan Fajs je prav tako nocoj v Ljubljani, v Cankarjevem domu. (S podporniki iz domačega kraja se bodo sestali v prihodnjih dneh.)
Petra Vrhovnik, kandidatka stranke Naša dežela bo nocoj prav tako v Ljubljani skupaj z drugimi kandidati stranke Aleksandre Pivec.
Tin Kampl iz SD izide današnjih volitev čaka v Sl. Bistrici, in sicer v prostorih stranke na Partizanski 1.

Vesna Skerbinek (tretja z desne) se veseli izidov današnjih volitev.

 

Ob 19.00
Volilni dan je na Bistriškem potekal brez posebnostih – kot nam je zatrdila predsednica okrajne volilne komisije Metka Kramberger Very je na voliščih potekalo vse gladko, mirno, nobenih težav niso beležili. Se pa zdaj začenja zanje glavno delo. Zdaj pričakujejo vse volilne odbore – s kar 60ih volišč… Zaključili bodo pozno zvečer.

Ob 18.00
Volilna udeležba do 16. ure je bila 51,23-odstotna (v Sloveniji 49 %).

Ob 13.00
Do 11. ure je v volilnem okraju Slovenska Bistrica glasovnice oddalo 23,5 % volilnih upravičencev, v številki je to natanko 5.702 volivk in volivcev.  Na Bistriškem je bila udeležba do 11. ure torej nekoliko višja kot je v povprečje v Sloveniji, ki znaša 21.05 odstotka.

Ob 07.00

V volilnem okraju Sl. Bistrica na volišča povabili 24 tisoč volivcev
V volilnem okraju Slovenska Bistrica so danes na volišča povabili okoli 24 tisoč volivcev.
Pred letom dni je Državni zbor nekoliko spremenil meje nekaterih volilnih okrajev, z namenom, da bolj poenoti število prebivalcev oz. volivcev znotraj posamičnih okrajev.
Okraj Slovenska Bistrica vključuje območje občin Poljčane, Makole, Oplotnica in Slovenska Bistrica, toda po novem brez krajevnih skupnosti Pragersko ter Spodnja in Zgornja Polskava. Te tri krajevne skupnosti so zdaj v okraju Maribor I.

Odprtih 60 volišč
Volilni okraj Slovenska Bistrica je na tokratnih državnozborskih volitvah po številu volivcev torej manjši; leta 2018 je imel nad 29 tisoč volivcev, na letošnjih jih ima 24.264.
V tem okraju bo na dan volitev odprtih 60 volišč, poleg tega bo delovalo še volišče Omnia.
Na vsakem volišču bo nad potekom bdel šestčlanski volilni odbor, skupno je v odborih 372 ljudi. Celoten potek pa bo spremljala osemčlanska okrajna volilna komisija pod vodstvom mag. Metke Kramberger Vherry.

Kako na predčasnem glasovanju?
Udeležba na predčasnem glasovanju v volilnem okraju Slovenska Bistrica je bila visoka – po informativnih podatkih (torej še neuradnih) je v vseh treh dneh oddalo svoj glas 1.384 ali 5,7 odstotka volilnih upravičencev.

 

Oglas