Slovenska Bistrica: Popoldne svečanost ob 60-letnici Judo kluba Impol

Judo klub Impol iz Slovenske Bistrice bo popoldan v viteški dvorani Bistriškega gradu s svečano akademijo obeležil 60-letnico delovanja. Podelili bodo okrog 80 priznanj ter izdali obsežen almanah, v katerem bo predstavljeno delovanje kluba in njihovi dosežki.

Klub je bil ustanovljen leta 1959, ko so Franc Pliberšek, Jože Soršak, Ivan Brbre in Adi Greif tuhtali, kako bi znanje juda, ki so ga začeli dobivati pri mariborskem judoističnem klubu Kovinar, uveljavili tudi v domačem kraju. »Fantje so naleteli na razumevanje aktiva Ljudske mladine tovarne Impol, takratni aktivist Jože Ajd pa je postal prvi predsednik kluba. Tovarna Impol je vse od začetka do danes ostala glavni pokrovitelj kluba, kar je zagotovo nekaj posebnega in hvalevrednega,« pravi direktor kluba Franc Očko.

Sicer pa je bilo prelomnic v 60-ih letih kar nekaj. »Leta 1966 je Stanko Topolčnik kot prvi bistriški judoist postal član jugoslovanske reprezentance. V začetku sedemdesetih let se je klub uvrstil v zvezno ligo. Kasneje dvakrat postal jugoslovanski prvak in desetkrat podprvak. Impol je bil tudi trikrat zmagovalec pokalnega prvenstva Jugoslavije. Leta 1984 je Impol v evropskem pokalu osvojil tretje mesto. Imamo tudi šestnajst naslovov ekipnega državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Iz našega kluba je na Olimpijskih igrah nastopilo pet tekmovalcev – Stanko Topolčnik, Janez Vidmajer, Franc Očko, Filip Leščak in Matjaž Ceraj. V Sloveniji smo še vedno med prvimi štirimi klubi, če zajamemo vse starostne kategorije, tako organizacijsko kot rezultatsko. Nižje nismo bili nikoli,« našteje Očko.

V Judu klubu Impol trenutno trenira več kot 150 športnikov v vseh starostnih kategorijah. Njihova najmočnejša tekmovalca sta v moški konkurenci Vito Dragič in v ženski konkurenci Teja Tropan. Vito lovi olimpijske igre v Tokiu 2020 v kategoriji nad 100 kg, Tejo pa v novembru čaka Evropsko prvenstvo do 23 let v kategoriji do 52 kg. »Imamo pa v ozadju kar nekaj perspektivnih tekmovalcev. V prihodnosti si tako želimo za ekipno državno prvenstvo sestaviti ekipo samo iz domačih tekmovalcev. Cilj je držati našo tradicijo še naprej. Da bi se z judom še naprej ukvarjalo čim več mladih,« zaključi Očko. (D.G.)