SLOVENSKA BISTRICA: Nagradi Lei Gerečnik in Dušanu Širci

S podelitvijo nagrad so na Ljudski univerzi Slovenska Bistrica v teh dneh zaključili letošnji nagradni natečaj, ki je potekal v okviru Tedna vseživljenjskega učenja.

Tokrat je bil natečaj nekoliko bolj zahteven, saj so sodelujoči morali pripraviti raziskovalne naloge. Odziv je bil tako precej manjši kot lani. Prejeli so le dve nalogi, ki pa sta bili obe zelo kvalitetni, ocenjuje direktorica Ljudske univerze Brigita Kruder.

Prvo, z naslovom  Načrtovanje in izgradnja letala na daljinsko upravljanje je pripravil udeleženec izobraževanja odraslih Dušan Širec. Mentorica je profesorica Jožica Dobaj. V nalogi je predstavil svoj hobi preko celotnega procesa načrtovanja, izdelave in  uporabe končnega izdelka – letala na daljinsko upravljanje.

Druga z naslovom Zgodbe o Attemsih   je zgodovinsko-literarna in ponuja celo nekaj uporabnih predlogov za razširitev turistične ponudbe v kraju. Pripravila jo je dijakinja Srednje šole Slovenska Bistrica, Lea Gerečnik  iz Mostečnega pri  Makolah.  Mentorstvo sta opravili profesorici Simona Luetič in Vesna Sever. V nalogi je avtorica zbrala še nezapisane zgodbe družine Attems, ki odstirajo del življenja te zanimive rodbine, ki je pomembno usmerjala zgodovino razvoja tukajšnjih krajev.

»Nagradni natečaj Ljudske univerze je inovativna ideja, s katero smo želeli spodbuditi interes za raziskovalno delo med mladimi. Da je zamisel dobra, se je strinjal tudi častni pokrovitelj, župan dr. Ivan Žagar in  izrazil podporo tovrstnim projektom tudi v prihodnje,« je še dodala Kruderjeva.