Slovenska Bistrica: Druga pesniška zbirka Draga Čoža – Žlahtno žlehtni verzi

Drago Čož je spisal drugo pesniško zbirko Žlahtno žlehtni verzi. V domači Slovenski Bistrici jo želi javnosti pobliže predstaviti ob slovenskem kulturnem prazniku.

Drago Čož je bil štiri mandate direktor javnega Zavoda za informiranje v Slovenski Bistrici, po upokojitvi pa se bo lahko še bolj posvečal svojemu Satiričnem gledališču UŠČIP Teater, v katerem skupaj z Dejanom Kalanom, Marjanom Krajncem in sinom Urošem Čožem že vrsto let snuje avtorske projekte.

Prevzeli so ga soneti
Spomnimo, da je Drago Čož svojo prvo pesniško zbirko Humor v verzih izdal leta 1984. Natis-njena je bila v 4.000 izvodih in je pošla čez noč. “Tega sem bil takrat seveda zelo vesel, a to so bili neki drugi časi. Tokratno zbirko Žlahtno žlehtni verzi smo izdali v manjši nakladi. Če bo odziv spet velik, jo bomo seveda ponatisnili,” je pojasnil.
Zbirka Žlahtno žlehtni verzi ponuja 30 igrivih in osebno izpovednih sonetov, ki jih je pisal zadnje leto in pol. Kot je povedal na novinarski konferenci v Hotelu Leonardo, so tokratni soneti bolj žlahtni kot žlehtni: “To si drznem izjaviti, ker so soneti najzahtevnejša pesniška oblika. Pred tem sem se ukvarjal zgolj s satiričnimi verzi. V zadnjem letu in pol pa me je povsem prevzelo pisanje zahtevnejših, žlahtnejših sonetov. Še jih nameravam pisati, saj me tovrstno ustvarjanje osrečuje.”

Literarni večer
Nova pesniška zbirka je tudi povod za literarni večer, ki ga Drago Čož s prijatelji načrtuje ob slovenskem kulturnem prazniku. “S Splošno knjižnico Slovenska Bistrica ga načrtujemo 11. februarja v prostorih knjižnice. V teh časih je zaradi epidemije dogodke težko načrtovati. Upamo, da bodo izvedbo dogodka takrat dopuščale epidemiološke razmere. Na literarnem večeru želimo predstaviti 20 mojih sonetov iz najnovejše pesniške zbirke, nekaj jih bo Marjan Krajnc uglasbil, interpretiral pa jih bo Dejan Kalan,” je napovedal Čož.

(Članek si v celoti preberite v tiskani izdaji Bistriških NOVIC)

Oglas