Slastni krofi po receptu Lidije Žnidar

Lidija Žnidar je vodja šolske kuhinje v OŠ Kajetana Koviča Poljčane.
Za slastne pustne krofe potrebujete:

– 1 kg moke tip 400
– 3 žlice sladkorja
– 1 žlica soli
– 0,5 dcl ruma
– 1 dl olja
– 6 dag kvasa
– 1 vanilin sladkor
– 1 dl radenske
– 5 rumenjakov
– 1 celo jajce
– 0,4 l mleka
Prav tako potrebujemo še: olje za cvrtje, marelično marmelado in sladkor v prahu.

Priprava
V skledo damo moko in sol. Naredimo kvasni nastavek iz kvasa, ene žlice sladkorja in 1 dl mleka, ki ga malo zagrejemo, da je toplo. To dodamo moki in začnemo mesit. Posebej v skledi stepemo rumenjake, celo jajce, vanilin sladkor in preostali sladkor (2 žlici). To dodamo moki in kvasu. Dodamo še radensko, olje, rum in preostanek toplega mleka. Vse to zamesimo v gladko testo. Iz testa naredimo kroglice (od 6 do 8 dag), ki jih polagamo na pomokan prtič in jih nato pokrijemo. Vzhajajo naj približno eno uro. Med tem časom si pripravimo olje za cvrenje. Ko so krofi lepo vzhajani jih polagamo v vročo maščobo in jih cvremo 4 minute na vsaki strani. Prvi 4 minute pečemo pokrite, potem pa, ko jih obrnemo pa pečemo odkrite. Ko so pečeni, jih napolnimo z marelično marmelado. Preden jih postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Oglas