Slano krhko testo za pite

Sestavine:

  • 300 g gladke bele moke, tip 500
  • 150 g hladnega masla
  • žlička soli
  • 10 žlic ledeno mrzle vode

Priprava:

  1. KORAK:

V skledo presejemo moko in ji dodamo sol. Maslo razrežemo na majhne koščke in jih dodamo v moko. S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko in pri tem mešanico dvigamo, da postane podobna drobtinam. Pokapamo jo z mrzlo vodo in rahlo pomešamo s topim nožem.

  1. KORAK:

Testo na hitro pognetemo, da postane gladko. Če je lepljivo, mu dodamo še malo moke. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in postavimo na hladno za eno uro.

  1. KORAK:

Delovno površino in valjar rahlo pomokamo in razvaljamo na približno 0,5 cm debeline. Še lažje ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ali pa pokritega s prozorno folijo na silikonski podlagi. Razvaljano testo s pomočjo valjarja prenesemo v model za pito in ga z rokami dobro pritisnemo ob vse strani. Testo uporabimo kot je navedeno v receptu, pred peko ga z vilico napikamo.

NASVET:

V tem testu sta osnovni sestavini maslo in moka v razmerju 1 : 2. Če pretiravamo z gnetenjem ali dodamo preveč vode, bo testo postalo elastično, bolj zbito in se bo bolj krčilo. Če dodamo preveč maščobe in manj vode, pa se bo testo bolj drobilo. Krhko testo vedno pripravljamo brez pecilnega praška, če želimo, mu lahko namesto vode dodamo jajce. V hladilniku ga lahko hranimo nekaj dni.

Oglas