Sestavine:
· sladki krompir
· maslo
· sol in poper
· nariban sir
Omaka:
· kisla smetana
· sol
· drobnjak
Priprava:
1. korak:
Sladki krompir operemo in kuhamo v slanem kropu 7-10 minut, da se krompir deloma skuha. Skuhamo ga lahko tudi v mikrovalovni pečici. Pred peko celih kosov sladkega krompirja nekajkrat preluknjamo lupino, saj se med peko ta napihne.
2. korak:
Nato sladki krompir prerežemo na pol in notranjost krompirja narežemo na majhne kocke (kot na sliki), pri čemer pazimo, da ne zarežemo v lupino krompirja. Med zareze damo nekaj tankih rezin masla, začinimo s soljo in poprom ter dodamo nariban sir.
3. korak:
Krompir postavimo v pečico za približno 15-20 minut na 180 stopinj Celzija. Pet minut pred koncem peke lahko nastavimo pečico na program žar, da se krompir in sir zapečeta.
4. korak:
Pečen sladki krompir lahko ponudimo topel ali hladen. Zraven ponudimo kislo smetano z drobnjakom.
Sladki krompir nima dosti veze z navadnim krompirjem, četudi imata isto ime. Skupno jima je le to, da ju lahko pripravimo na enake načine.