Sladki ajdovi štruklji Domačije Forbar z ajdovimi pokalicami in karamelno omako

Kuhamo za: 10 oseb

Čas kuhanja: 90 minut

Sestavine:  500 g ajdove moke, 100 g bele moke, 500 g skute, 80 g kisle smetane, 2 jajci, sol, 100 g orehov in 1 jabolko

Za karamelno omako: 0,5 l sladke smetane, 60 g sladkorja, 100 g ajdove kaše

Postopek:  Za testo ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Primešamo belo moko in zgnetemo. Testo razvaljamo in premažemo z nadevom: skuto, zmešano z jajci in kislo smetano. Tesno ga zvijemo v moker in z drobtinami posut prtič, vložimo v vrelo slano vodo in kuhamo na srednji temperaturi 25−30 minut. Medtem pripravimo karamelno omako. Orehe sesekljamo, jabolka narežemo na kocke in oboje prepražimo na sladkorju. Za ajdove pokalice damo ajdovo kašo za par sekund v vroče olje, da kaša nabrekne.

Jed so z Domačije Forbar iz Malahorne predstavili v kulinaričnem vodniku Užij Okuse Rogle.