SL. BISTRICA: Kako pa se vi soočate s stresom, depresijo, tesnobo?

10. oktober je dan, ko obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Ta pojem oriše naš način čustvovanja ter sposobnost spoprijemanja z vsakodnevnimi situacijami.
»Težave v duševnem zdravju na letni ravni doletijo vsakega četrtega posameznika, kar pomeni, da nihče ni imun. Duševno zdravje je temelj zdravja kot celote, zaradi česar mu je treba posvečati ustrezno pozornost in skrbeti za to področje takrat, kadar se počutimo dobro in ne šele takrat, ko nastopijo resnejše težave. Statistika kaže, da tako na svetovni ravni kot tudi na ravni Slovenije število diagnoz duševnih motenj narašča,« med drugim navaja Anja Banković, mag. psihologije v Centru za krepitev zdravja Slovenska Bistrica.

Čas, da ukrepamo
»Če opazimo, da nas iz tira vržejo situacije, z obvladovanjem katerih včasih nismo imeli nikakršnih težav, če opažamo, da smo v zadnjem času razdražljivi, nam primanjkuje energije in volje, smo v odnosih nepotrpežljivi in cinični, ko se vse pogosteje pojavlja stiskanje v prsih, glavoboli in podobno, je čas, da nekaj ukrenemo.

Kaj pa jaz?
Za ohranjanje psihofizične kondicije lahko skrbimo tako, da si znamo vzeti čas zase, ustvarjati pozitivne odnose z bližnjimi, se vključevati v telesne aktivnosti in delati na sebi. Vse omenjeno predstavlja preventivne dejavnosti, s katerimi ublažimo in zajezimo težave ter preprečimo nastanek resnejših duševnih in telesnih bolezni.

Poišči pomoč
S promocijo duševnega zdravja in preventivnimi dejavnostmi se ukvarjamo tudi v Centrih za krepitev zdravja, v okviru katerih ponujamo brezplačne delavnice tako na temo spoprijemanja s stresom, kot tudi z depresijo in tesnobo. Gre za psihoedukativne delavnice, vodene s strani psihologa, v katerih udeleženci podrobneje spoznajo značilnosti svojega doživljanja, se seznanijo z morebitnimi vzroki zanj ter pridobijo smernice za lažje spoprijemanje s težavami, s katerimi se soočajo. Vse delavnice se izvajajo v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica,« poroča psihologinja Anja Banković.
Več o duševnem zdravju, ki je pogosto še stigmatizirana tema, pa tudi o tem, kako v CKP pomagajo tudi pri opuščanju kajenja, pa v oktobrski številki lokalnega časopisa BISTRIŠKE NOVICE. (B. Petelinšek)