Sl. Bistrica in Poljčane: v domovih za starejše na srečo ni okuženih! Toda primanjkuje zaščitnih sredstev!

V domovih za starejše v Slovenski Bistrici in v Poljčanah na srečo ni okuženih niti med stanovalci niti med zaposlenimi. Skrbno izvajajo vse zaščitne ukrepe. Pripravljeni so tudi na primer, če se okužba pojavi in bo treba spremeniti organizacijo dela.
So pa druge težave: zaposleni so začeli uveljavljati svojo pravico, da ostanejo doma z otroki. Predvsem pa je težava pomanjkanje zaščitnih sredstev. Cene le-teh strmo rastejo. Če so za paket 50 navadnih kirurških mask pred epidemijo odšteli okoli 3 evre, zdaj enak paket stane 28 evrov.
»Zelo velike težave imamo z varovalno opremo. Ministrstvo za zdravje, ki bi nam jo moralo zagotavljati, tega ne zmore zaradi znanih težav z dobavo. Tako da dobivamo ponudbe različnih ponudnikov, cene pa so bistveno višje kot tiste, ki smo jih dosegali na podlagi javnega naročanja. Zalog nimamo veliko, tako da se dnevno ukvarjamo z iskanjem in naročanjem vseh materialov, ki jih potrebujemo za delo,« pojasni direktorica doma dr. Potrča, Ivanka Soršak.

Kako bo, če pride do okužbe?
V obeh domovih (v Poljčanah imajo 230 stanovalcev, v Slovenski Bistrici pa 124) imajo pripravljene posebne prostore za obolele oz. okužene s koronavirusom. »V tem primeru bomo vpeljali stalne ekipe, ki bodo skrbele za osebe z okužbo. Izločili jih bomo iz rednega delovnega procesa. To pomeni, da bo na voljo manj ljudi za zdravstveno nego in oskrbo in bo treba uvest daljši, 12-urni delavnik. Bomo pa te ukrepe izvajali takrat, ko bo res potrebno.« (B. Petelinšek)