Patroni iz Oplotnice: “Pri ustvarjanju glasbe ni pravil”

Petčlanska glasbena zasedba iz Oplotnice ustvarja že približno tri leta, v kratkem se bodo predstavili z novo skladbo, veselijo pa se novih nastopov v živo, pravi pevec Andraž Kolar.

Andraž Kolar, kdo ste Patroni?
Smo petčlanska zasedba. Za kitarske zvoke poskrbita Žan Sivec in Tim Kamenšek, za nizke tone pa basist Gašper Štefane – Štef. Za ritem je zadolžen Anže Filipič, jaz sem pevec, poskrbim torej, da naša besedila zazvenijo v lepih melodijah. V zasedbi, v kakršni smo danes, ustvarjamo že približno tri leta.
Izdali smo dva singla, s katerima se že da približno oceniti, v katerih glasbenih vodah ustvarjamo. Vsa besedila naših del so napisana v slovenskem jeziku, saj smo menja, da se lahko skozi materni jezik najbolje izrazimo.
Pravite, da motive za pisanje črpate predvsem iz svojih zasebnih življenj.
Res je. Se pa zgodi, da v besedilih naših skladb opišemo tudi kakšne dogodke, ki so se nam zgodili v skupini. Prav to je mogoče opaziti denimo v besedilu naše skladbe Enosmerna vo-zovnica.
Vašega glasbenega žanra ne znam opredeliti. Rock?
Če bi ga morali opisati z eno besedo, bi člani skupine enoglasno rekli, da je to rock. Zavedamo se, da je rock širok pojem, vendar se s tem ne obremenjujemo prav dosti. Lahko bi rekli, da se vsaka naša skladba najde v nekakšni drugi obliki oziroma podzvrsti rocka.
Pri ustvarjanju glasbe smo popolnoma svobodni. Pomembno je, da se lahko odklopimo od vsakdanjih skrbi. Kot skupina smo mnenja, da pri ustvarjanju ni pravil, ki bi se jih morali držati. So le “tirnice” po katerih želimo peljati naš “vlak”.

Nas lahko povabite na kak koncert?
Ravnokar smo odigrali samostojni koncert v Mladinskem centru Patriot v Slovenskih Konjicah. V živo nas boste lahko slišali tudi v Oplotnici, našem domačem kraju. Predlagamo, da spremlja-te naša družabna omrežja, kjer tudi objavljamo napovedane koncerte.
Poleg samostojnih koncertov se prijavljamo tudi na glasbene natečaje, saj tako lahko spoznavamo druge glasbene skupine. Tako smo v lanskem letu sodelovali na ŠOUROCK-u, na Festivalu Lent (KMŠ oder) in v Kopru (CMK Studio Live vol. 2). V letošnjem letu pa smo se prebiliv finale “Škisolova”, kjer smo se skupaj z ostalimi finalisti predstavili v živo v Prulčku v Ljubljani.
Lepo je slišati, da za največji uspeh v skupini štejete to, da vam uspeva ohranjati dobro kemijo in prijateljstvo.
Ja, menimo, da je to ključnega pomena pri doseganju ciljev na začrtani glasbeni poti. Kot glasbeni uspeh bi lahko izpostavili naše izdane skladbe, ki jih lahko slišite na nekaterih radijskih postajah in ostalih platformah. In uspeh je zagotovo tudi to, da nam je do danes uspelo ustvariti veliko lastnega materiala, ki ga bo v prihodnje mogoče slišati tudi na vseh pretočnih glasbenih platformah. Ob tej priliki bi radi napovedali tudi izdajo naše nove skladbe, zanjo bomo posneli tudi videospot.
In kdaj se obeta studijska plošča?
V prvi vrsti želimo ohraniti dobre odnose v skupini, ustvarjalnost in empatijo do glasbe. Kot vsak bend pa seveda tudi mi stremimo k temu, da bi svoja avtorska dela lahko združili v celoto in izdali prvo studijsko ploščo. Vendar se zavedamo, da nas do tja loči še kar nekaj stopnic.
Naša želja je tudi, da bi na naših koncertih ljudem dali še več naše energije, pri čemer bi se lahko še bolj sprostili in zabavali. Želimo tudi, da bi poslušalke in poslušalci začutili naša sporočila, ki jih posredujemo preko naših skladb.

Oglas