Šipek – divja vrtnica, pasja roža ali babji zob

V oktobru in novembru nabiramo šipkove jagode z oreški ali brez njih. Nabiramo ob gozdnih mejah, plotovih in bregovih, travnikih in gmajnah.

Za uporabo v zdravilne namene, nabiramo zrele, rdeče plodove navadnega šipka in jih sušimo. Pred uporabo jih razrežemo, izčistimo semena, odstranimo belkaste laske, ki obdajajo semena. Tako pripravljeni plodovi imajo aromatičen saden vonj in kiselkast okus.

Šipkovi plodovi se uporabljajo pri primanjkljaju vitamina C, ki našemu organizmu veča odpornost, preprečuje in zdravi prehlad, gripo in druge tegobe, pomaga tudi pri krvavenju iz dlesni, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost.

Plodovi navadnega šipka se uporabljajo za pripravo marmelad in napitkov.

Šipkov čaj: Žličko zmečkanih ali v prah stolčenih plodov na skodelico vode, pol ure kuhamo, pijemo zjutraj in zvečer.

Šipkova marmelada: Potrebujemo pol kilograma sveže utrganih plodov šipka, dve kiselkasti jabolki, 200 gramov sladkorja in sok ene limone.

S pripravo šipkovih plodov za okusno marmelado je morda malce več dela, ki pa se vsekakor izplača. Plodove najprej prelijemo z vodo in jih v njej namakamo 10–15 minut. Nato vsakemu odstranimo muho in ga prerežemo na četrtinke. Tako lahko odstranimo semena in kosmato meso. Kar ostane, stresemo v posodo z debelim dnom. Dodamo še očiščena in na manjše kose narezana jabolka ter prelijemo s približno 3 decilitri vode, posujemo s sladkorjem in pokapamo z limoninim sokom. Kuhamo pol ure na zmernem ognju in stalno mešamo. Pripravimo gosto cedilo in šipkovo kašo precedimo, precejeno kašo pa ponovno zavremo. Po ustaljenem postopku marmelado nadevamo v čiste kozarčke ter počasi ohlajamo v temnem in hladnem prostoru.