Sinoči je pogorel dom na Osankarici, muzejski del so gasilci obvarovali

Več kot 120 gasilcev se je včeraj zvečer trudilo omejiti požar na Osankarici. Toda ogenj je bil uničujoč – dom je v celoti zgorel. So pa gasilci obvarovali del stavbe, v katerem je muzejska zbirka Pohorskega bataljona.
Posredovali so gasilci šestih društev – PGD Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno. Zaradi pojava manjših žarišč so na požarišču ostali gasilci PGD Kebelj na požarni straži. Po požaru se je del objekta porušil. Škoda še ni znana, je pa velika.

Dom na Osankarici je šele lani dobil novega najemnika z ambicioznimi načrti, zdaj pa je uničen. Aleš Patekar je dom prevzel pred slabim letom dni za nedoločen čas po tem, ko je bil dlje časa zaprt in je propadal. Pred nekaj dnevi je tudi začel iskati nov kader, saj je želel ekipo pripraviti na vnovično odprtje.

Kriminalisti na ogledu
V požaru večjega obsega ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja premoženjska škoda, so zjutraj sporočili s Policijske uprave Maribor. Kriminalisti bodo danes, skupaj s strokovnjaki NFL, pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara ter vseh okoliščin dogodka.

Lastnik je pretresen
Lastnik doma Zvonko Krošel izgube ta čas še ne dojema, nad dogodkom je pretresen. Dom je kupil leta 2007 (od prejšnjega lastnika, to je bil Slavko Škrinjar). »Mi smo ta dom kupili, da bi iz njega nekaj naredili, saj je propadal. A sami nismo vešči te dejavnosti, zato smo poiskali nekoga, ki bi bil sposoben voditi ta posel. Pred kakim letom dni so se dogovorili z novim najemnikom. A potem je prišla korona in zavrla njegove načrte, čeprav se je zelo trudil. Zdaj pa tole. To je pika na i katastrofe,« pove Krošel.
Še vse prezgodaj je za kake napovedi, kaj bodo storili zdaj. Dom na Osankarici je sicer imel zavarovan, toda niti približno ne bo pokrita vsa škoda, oceni Zvonko Krošel.
Pojasni še, da je dom na Osankarici izhaja iz 60-ih let, zgrajen je bil kot učni center za GG. V njem je bilo 7 sob s 30 posteljami in pa stanovanje za upravnika. Sedanji najemnik je v njem živel večino časa, med vikendi pa je sem prišla tudi njegova družina.

Muzej so gasilci obvarovali
Bližnjo stavbo, v kateri je muzejska zbirka v spomin Pohorskega bataljona, je gasilcem uspelo obvarovati pred ognjem. Zbirka z rekviziti je v lasti mariborskega Muzeja NOB, z muzejem pa upravlja Zavod za kulturo Slovenska Bistrica. Direktorica Herta Žagar je bila dopoldne na Osankarici. Prizorišča zaradi forenzične preiskave sicer ni dostopno, a kljub temu ugotavlja, da zbirka v požaru ni bila poškodovana: »Videla sem od daleč, da pravzaprav muzej ni kaj dosti poškodovan, da so ga uspeli ohraniti in da je tudi notri v muzeju, tudi kolikor so mi povedali policisti, vse ostalo ohranjeno.«

Priljubljena lokacija
Dom na Osankarici, ki leži na nadmorski višini 1193 metrov, je bil priljubljena lokacija med kolesarji, pohodniki in smučarji.
V bližini se nahajajo številne izletniške točke, kot je Črno jezero, razgledni stolp na Adamovem vrhu, Trije kralji, koča na Šumiku in drugo. Zraven doma je muzejski prizidek z razstavo Partizansko Pohorje. 20 minut peš hoje je do Treh žebljev, kraja poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona.
Dom na Osankarici je bil mnogo desetletij priljubljeno in pomembno družabno stičišče Pohorcev in ljudi izpod Pohorja.

Na Keblju so žalostni
Tudi v Krajevni skupnosti Kebelj, na območju katere se dom na Osankarici nahaja, so žalostni zaradi izgube. Dom je bil za kraj pomembna točka, pravi predsednik KS Kebelj: »Domačini smo bili tako ali drugače navezani na Osankarico. Žalostno je, škoda. Dom na Osankarici je zelo pomemben za kraj in širšo okolico, saj je pomembna zgodovinska točka, obeležuje kraj Pohorskega bataljona, in je tudi izhodišče za bližnje turistične točke. Dolgo je kljuboval času; sprva je služil kot logarska postojanka, v njem so prebivalci gozdni delavci, kasneje pa je bil preurejen v turistične namene kot planinska koča. Upamo, da ga bodo po požaru postavili na novo,« je dodal Jožef Turner.