Sezona gripe: vrhunec pričakujejo konec januarja

Vrhunec gripe letos pričakujejo konec januarja. 220 primerov gripe so v Sloveniji potrdili od konca septembra do začetka januarja.

Testirali so sicer več ljudi z okužbo dihal, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Cepivo na voljo

cepivoPodatkov o precepljenosti prebivalstva med sezono ne zbirajo. Te namreč zberejo in analizirajo po koncu sezone gripe, ko so na voljo poročila iz zdravstvenih domov in ambulant koncesio-narjev. Do brezplačnega cepljenja proti gripi so namreč upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.
Cepivo proti gripi je na voljo. Glede na trenutno povpraševanje na NIJZ ocenjujejo, da bodo zaloge cepiva zadostovale za to sezono.

Do 3.000 obolelih letno

V zadnjih petih letih po podatkih NIJZ zabeležijo med 2.000 in 3.000 primerov gripe, gre pa le za primere, ko je dokazana okužba z virusom influence. Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni.

Zakaj prav zdaj?

Akutne okužbe dihal se sicer pojavljajo preko celega leta. V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki (temperatura zraka, osončenost) manj primerni za širjenje pov-zročiteljev okužb dihal. V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal začne pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju.
Vzrokov je več – po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je po na-vedbah NIJZ zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence – povzročiteljev gripe.
Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče oz. v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč.
(STA, N. K.)


Kako vemo, da imamo gripo?
Približno tri dni po okužbi se lahko pojavijo:
– mrazenje,
– izčrpanost,
– visoka temperatura,
– glavobol,
– bolečine v mišicah in kosteh,
– dražeč občutek v žrelu,
– suh kašelj.
In razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki navadno izginejo v dveh do sedmih dneh.

Gripa se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, na katerih lahko virus preživi več ur.

Kako se ji izogniti?
1. s temeljitim umivanjem rok,
2. z rednim zračenjem prostorov.
Prav tako se izognimo nakupovalnim središčem in zaprtim prostorom, kjer se dnevno izmenja veliko ljudi.
Poskrbimo tudi za redno gibanje na svežem zraku in uravnoteženo, čim bolj lokalno pridelano hrano.
(Mateja Rebernak, vodja Centra za krepitev zdravja Slovenske Konjice)


 

Oglas