Šeško: Neverjeten razvoj zadnjih treh let*

*** oglasno sporočilo

Podjetje Šeško, ki je postalo sinonim za vlečne kljuke, danes te proizvaja v manj kot petini na letni ravni, večji delež prodaje pa predstavljajo laserski razrezi in varjenje ter podkonstrukcij za sončne elektrarne. Ves dobiček zadnjih let vračajo v razvoj podjetja in kadra. Umaknjeni s središča v Socko v Novi Cerkvi stremijo k nenehnim inovacijam, pri čemer se naslanjajo na tradicijo podjetja, ki slovi po visokokvalitetnih izdelkih in zanesljivosti.

Priložnosti na trgu dela je več, kot je morda občutek v zadnjem obdobju, ki ga je dodobra pretresel koronačas. Ne glede na nepričakovane razmere, so se v podjetju Šeško uspeli prilagoditi in slediti svoji viziji, ki so jo v zadnjih treh, štirih letih preusmerili na širše tržišče in prav v tem času dodatno zaposlujejo.

Tradicija kot prednost na trgu

Družinska podjetniška zgodba se začne leta 1938 s kovačijo. Tradicija se je nadaljevala, podjetje pa je na širokem trgu postalo prepoznavno po vlečnih kljukah, tudi pod lastno blagovno znamko, te so pravzaprav postale sinonim za podjetje Šeško. Dolgoletno tradicijo, ki temelji na kvalitetnih izdelkih in zaupanju strank, so znali izkoristiti tudi, ko se odločili za novosti v podjetju: »Tradicija je stabilnost, zaradi česar nam stranke lažje zaupajo,« pove tehnični direktor Uroš Fevžer. Še ena prednost, ki jo izpostavi Fevžer, so sodelavci: »Smo uigrana ekipa in se zato lažje soočimo s problemi. Tudi to stranke začutijo.«

Brca paradnega konja v razvoj

K širši zgodbi, s katero stopajo danes na trg, jih je prisilila njihova prejšnja paradna disciplina – homologirane vlečne naprave. Izdelujejo jih tudi za blagovno znamko Westfalia in da bi dohajali zahtevane količine, so morali pred dobrimi šestimi leti kupiti napravo za laserski razrez. Kmalu so ugotovili, da lahko sicer drago napravo uporabijo še za druge izdelke in zato so proste kapacitete naprave ponudili na trg. »Avtomobilska industrija nas je naučila reda in zato smo znali tudi z novo tehnologijo ponuditi visokokakovostne produkte, z dobrimi dobavnimi roki, ob vzdrževanju dobrih odnosov s strankami,« razloži razvoj Fevžer.

Tehnologija in znanje za končni izdelek

Potrebe na trgu pa so postajale večje, stranke so želele imeti odrezani kos še ukrivljen, kar je podjetje pripeljalo do nove stopnje in začeli so izdelovati polizdelke, ki se jih je privijačilo ali privarilo na drug skupni del. Ob tipanju terena so ugotovili, da mu lahko ponudijo še večjo dodano vrednost in izdelajo končni izdelek, zato so investirali v novo napravo za cevni laserski razrez: »Ta naprava je omogočila hitrejšo izdelavo in posledično cenejši produkt,« pojasni Fevžer. Tovrstna naprava je ena redkih v širšem okolju, njena posebnost je možnost rezanja izjemno velikih kosov, različnih oblik (od cevi, do kotov, pravokotnikov …) »Zdaj smo lahko že zvarili izdelke v sestav. Nismo bili več en segment v sistemu, ampak smo lahko naredili cel izdelek in ga prodali,« pripoveduje Fevžer. A ker trg zahteva nenehno prilagajanje, so vložili v še eno napravo, 14-osni stroj za krivljenje cevi: »Zdaj lahko tudi cevi ukrivimo. To pa pride prav zlasti v avtomobilski industriji, kjer se nam že odpirajo vrata.«

Prisluhnili trendu sončnih elektrarn

V zadnjih treh letih pa je podjetje poskrbelo še za en preobrat, usmerili so se še v sektor sončnih elektrarn. »Začeli smo s svojim programom podkonstrukcij za sončne elektrarne. Danes smo eden od vodilnih za izdelavo in dobavo podkonstrukcij, med drugim dobavljamo podjetju GEN-I,« zadovoljno pove sogovornik.

Veselijo se učljivih in zanesljivih sodelavcev

Tako vlečne kljuke, po katerih še vedno slovijo, danes predstavljajo 15 % letne prodaje, 45 % laserski razrez in varjenje, 40 % pa podkonstrukcije za sončne elektrarne. Slednje so v vzponu zanimanja tako na domačem kot tujem trgu, kamor trenutno letno prodajo med 30 in 35 % svojih produktov in storitev. Četudi so odmaknjeni od središčnega dogajanja in avtoceste, pa se glas o njihovi tehnološki dovršenosti širi: »Nas najdejo,« prikimava Fevžer. In prepričan je, da jih bodo našli tudi novi sodelavci, ki jim odpirajo vrata: »Tistim, ki so se pripravljeni učiti, so vestni pri svojem delu, zanesljivi. Potem so pravi za nas,« povabljivo našteva in dodaja, da vse, kar pridelajo vlagajo v zaposlene in v tehnologijo, kar jim omogoča nenehen razvoj in konkurenčno pozicijo na trgu.

*** oglasno sporočilo

Oglas