Septembra zorijo jagode črnega bezga

Pozimi bodo zelo učinkovito lajšale prve težave s prehladnimi obolenji. Vendar jih je potrebno pravilno pripraviti in shraniti. Najbolj učinkovit je terjak iz jagod črnega bezga. Bezgove jagode so užitne kadar so prekuhane. Surove ali posušene povzročajo slabost in bolečine v trebuhu. To nastane zaradi cianogenih glikozidov, ki so termično neobstojni in se s kuhanjem pretvorijo v neškodljive spojine. Terjak se uporabljalja za spodbujanje znojenja, zniževanje temperature in boljše izkašljevanje. Če bezgove jagode pripravimo v obliki želeja, terjaka ali sirupa, nam kot dodatek hrani ali čaju koristi tudi za krepitev imunskega sistema v jesenskem in zimskem času. Poleg pljučnih težav, je terjak učinkovit tudi pri išiasu in revmi. Čaj iz listov črnega bezga se priporoča za nečisto kožo, putiko in za ljudi, ki imajo neprijeten zadah v ustih. V zrelih jagodah se nahajajo različne kisline, med katerimi sta najpomembnejši jabolčna in baldrijanova, grenčine, nekatera eterična olja in sladkor. Seveda pa ne manjka železa in vitaminov: A, B, B1,B2,C,E in J vitamin. Vitamin B1 oz. tiamin je hrana za naše živce, saj preprečuje utrujenost, razdražljivost, nezbranost, kar se zelo rado pojavlja pri šolarjih. Bezgove jagode za domačo uporabo je najbolje pripraviti brez sladkorja. Najboljše če jih skuhamo v tradicionalni terjak, jagode lahko tudi zamrznemo in jih, ko jih potrebujemo, prekuhamo, zmešamo z naribanim jabolkom in pojemo.  Iz njih lahko pripravimo bezgov sok ali jih dodamo v druge domače sokove, na primer skupaj z aronijo, korenjem ali jabolki. Zelo dober je sirup. Bezgove jagode lahko tudi posušimo in shranimo za pripravo čaja. Zelo učinkovito se obnese z lipo in kamilico. Ob prvih znakih prehlada, je izjemno priporočljiv čaj iz  bezgovih jagod, cvetov, rmana, šipka in mete. Vse rastline namešamo v enakih delih ter sladkamo z medom.

Oglas