Šentjurski vrtovi odprli svoja vrata

Dogajanje na Šentjurskem so ta vikend popestrili vrtovi, ki so obiskovalcem odprli svoja vrata.

Letos so svoja vrata odprli trije vrtovi: vrt Rifnik, vrt Jožeta Zupanca in vrt družine Franc. V vsakem vrtu so obiskovalci našli kaj zanimivega in eksotičnega. Največji šentjurski okrasni vrt – vrt družine Mauer oz. vrt Rifnik, ki se nahaja na južnem pobočju Rifnika, tvorita kolekcijski nasad na okoli 3.000 m2 ter nasad sortimentov na 6.000 m2. V vrtu lahko poleg znanih rastlin občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas temveč tudi v Evropi.

Vrt Jožeta Zupanca leži skoraj v samem centru Šentjurja v naselju Hruševec. Po nekajletnem premoru, ki je bil namenjen rekonstrukciji in prenovi zbirk, so obiskovalci lahko občudovali alpske rastline, iglavce in vodne ter obvodne rastline. V vrtu je zasajenih okoli 1.000 vrst rastlin: dreves, grmovnic, trajnic in močvirskih rastlin iz Tibeta, Japonske, Severne in Južne Amerike, Nove Zelandije in Evrope.

Omembe vreden pa je tudi vrt družine Franc, ki se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin in vrtoljubci je ta vrt znan kot najbolj strm vrt v Sloveniji. Kljub temu sta oba lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Vreden ogleda je tudi povečan ribnik in del vrta ki je prepuščen naravi. Obiskovalci so lahko videli rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.