Šentjurski čebelarji praznovali 110 let

Danes je v Ipavčevem kulturnem centru potekala slavnostna akademija Čebelarskega društva Šentjur. Današnji dan pa ni samo 110. obletnica delovanja tega društva. Čebelarska zveza Slovenije je ob podpori Republike Slovenije, Organizaciji združenih narodov v lanskem letu predlagala, da 20. maj postane Svetovni dan čebel. 

Program so ob spremljavi koračnice otvorili praporščaki. Zatem so obiskovalci prisluhnili čebelarski himni v izvedbi Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur ter Jasmine Levičar na citrah. Program je povezovala Marjana Novak.

Predsednica društva Mihaela Kotnik je na kratko predstavila zgodovino društva. Društvo je v teh 110 letih delovanja imelo svoje vzpone in padce. Največji padec je društvo verjetno doživelo med obema svetovnima vojnama, saj je v tem času bilo primorano prekiniti svoje delovanje. Otroci vrtca Šentjur so se predstavili s plesom “Medena potica”, katerega instrumentalna podlaga je Trič trač polka Johanna Straussa. Delovanje društva je pohvalil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Tudi na šolah delujejo čebelarski krožki. Tako so se z 2 pesmima predstavili otroci iz osnovne šole Hruševec Šentjur. Na oder je stopil tudi podžupan občine Šentjur Robert Polnar, ki je pohvalil delovanje čebelarskega društva ter poudaril dobro sodelovanje med občino ter čebelarji. Dokaz tega je naziv Čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji, ki ga je občina Šentjur prejela leta 2013.

Članom čebelarskega društva so podelili še značke zvestobe ter priznanja za dolgoletno delo. Ob koncu prireditve so se na odru združili vsi člani Čebelarskega društva Šentjur, člani Moškega pevskega zbora Šentjur, Melita Bevc in Jasmina Levičar ter vsi skupaj v en glas zapeli znano in že skoraj ponarodelo pesem Lojzeta Slaka Čebelar. V času prireditve je v avli kulturnega centra bilo na ogled tudi nekaj pripomočkov čebelarstva.

Oglas