Šentjurčanka Alenka Križnik izdala otroško slikanico ‘Dežni škrat in Nezadovoljni ptič’

Šentjurčanka Alenka Križnik je letos poleti izdala slikanico z naslovom ‘Dežni škrat in Nezadovoljni ptič’, katere ilustratorka je Klavdija Simler. Kot sta povedali sta obe ljubiteljski ustvarjalki, vsaka na svojem področju, ki sta se lotili skupnega »projekta«.

Avtorica otroške slikanice Alenka Križnik.

Alenka Križnik je članica literarnega društva v Šentjurju in v prostem času rada piše poezijo ter kratko prozo. Piše pa tudi strokovno literaturo, ki je bila največkrat objavljena v Pravni praksi, v zadnjem času pa v lokalnem časopisu Šentjurčan. Je tudi prostovoljka pri Hospicu. Ilustratorka Klavdija Simler pa se ukvarja z veliko rečmi in na tekmovanjih prejema najvišje nagrade: kulinarika, artistična kulinarika, lepopisje, izdelava tort in drugo. Vodi različne tečaje s področja lepopisja in kuhanja, hkrati pa je prostovoljka pri društvu Vesele nogice v Laškem.

Živimo v precej negativističnih časih, ne da bi se zavedala, sem svoji hčeri zvečer pred leti povedala zgodbo, da je lažje zaspala – kar iz glave, ker nisem imela več moči za branje. Zdelo se mi je, da ni tako slaba in jo takoj zapisala, da ne potone v pozabo. Na tihem sem si želela, da bi jo nekoč prebral še kdo in pred dvema letoma zbrala pogum ter stopila do Klavdije, če bi bila pripravljena naslikati slike za to zgodbo. V bistvu je ni bilo potrebno kaj dosti prepričevati. Če se ozrem nazaj, se mi zdi, da pišem o nekom drugem in ne o sebi,” je o nastanku slikanice povedala Alenka in dodala: “Morebiti marsikdo misli, kaj pa je to takega narediti eno slikanico. Ampak , kolikor vem, naj bi v Sloveniji vsak dan izšlo 1000 knjig. Za mamo treh otrok, ki hodi v službo, ki želi spremeniti našo ljubo domovino v pravično in pošteno deželo, pa je to nemogoče,” je še povedala.

Vsestranska umetnica Klavdija Simler.

Pri ustvarjanju je Alenka Križnik zgodbo predstavila Klavdiji Simler, ki jo je, kot Alenka sama pravi, zbudila, ko je že sama postala ‘Nezadovoljni ptič’ iz svoje slikanice. Ob tem je Alenka še dodala: “Vse to, kar sem nekoč napisala v tej zgodbi iz nekega neznanega navdiha, pa sem skozi ustvarjanje knjige tudi okušala na lastni koži. V praksi sem doživela pomoč vseh ljudi, ki so nama tako ali drugače pomagali »graditi« slikanico. Največja zasluga pa gre gotovo Klavdiji, ki me je spodbudila takrat, ko bi jaz morebiti že stisnila rep med noge. Veliko je izjemno dobrih slikarjev, malo pa je takih, ki bi si upali poskusiti z neuveljavljenim pisateljem in se tako entuziastično truditi ponesti knjigo v svet kot to zna Klavdija, zato sem ji zelo hvaležna za vso moč, ki jo deli z menoj in najinima družinama.”

Dežni škrat.

Knjiga ‘Dežni škrat in Nezadovoljni ptič‘ govori o Dežnem škratu, ki je večino sončnega časa preživel v svoji hiški. Ko je deževalo, je pokukal na plan in se veselil dežja. Nekega dne je srečal Nezadovoljnega ptiča, ki se je neprestano pritoževal. Ta je škrata vzpodbudil, da le pokuka na plan, ko bo spet sijalo sonce. Radovednost škratu ni dala miru in sprejel je ptičev izziv. Pri tem pa prišel do pomembnih spoznanj o prijateljstvu, solidarnosti, spoštovanju danega in vsem tistem, kar lahko bralec sam najde, če pusti domišljiji prosto pot.

Vesela druščina.

Ob slikanici so pripravili gledališko, glasbeno in plesno predstavo z naslovom ‘Zapojmo skupaj’, ki predstavlja predzgodbo pravkar izdane slikanice z naslovom Dežni škrat in nezadovoljni ptič.

Predstava bo že jutri, ob 19. uri v Vitanju. Kot je povedala avtorica pa tako slikanica, kot predstava želita vsem sporočiti, da lahko z majhnimi koraki in s pomočjo prijateljev delamo svet lepši. Del sredstev od prodanih knjig gre v dobrodelne namene, za društvo Vesele nogice (7 odstotkov). Vstopnine na dogodek ne bo.
Knjige se lahko naročijo na dezniskrat@gmail.com in na številki 031/388-552.