ŠENTJUR Z ukrepi bi pred visokimi vodami obvarovali tudi Štore in Celje

Šentjurčani nadaljujejo z izvedbo protipoplavnih ukrepov, ki so jih začeli že leta 2005. S celjskim projektantskim podjetjem Hidrosvet so včeraj podpisali projektantsko pogodbo za fazi D in E, ki zajemata gradnjo suhih zadrževalnikov v Lokarju in Črnolici s skupno kapaciteto milijon kubičnih metrov vode.

S tem naj bi zagotovili varnost pred visokimi vodami tudi v smeri Štor in Celja, izpostavlja šentjurski župan Marko Diaci. »Izbrani projektant dobro pozna nevarnosti poplav na našem koncu, z ukrepi pa ščitimo tudi dolvodno po Voglajni v smeri Štor, Celja in še naprej. Gradbeno dovoljenje za zadrževalnike moramo pridobiti do konca junija prihodnje leto, zgradili naj bi ju do leta 2026.«

Za faze od C do G je zagotovljenih 11,2 milijona evrov, a ker so stroški materialov od leta 2020, ko je bila sklenjena pogodba, močno narasli, se bo celotna naložba podražila vsaj za 30 odstotkov.

Prej so Šentjurčani lahko računali na sredstva vodnega sklada, zdaj bodo denar črpali iz načrta za okrevanje in odpornost.

Oglas