ŠENTJUR Drugi trojčki v Sloveniji letos

Šentjursko družino Topolovec je nedavno razveselilo rojstvo trojčkov. Marcel, Domen in Enej so šele drugi trojčki, ki so v Sloveniji letos privekali na svet – za trojčicami iz okolice Celja. »Na prvem pregledu sva z ženo mislila, da naju hecajo. Ob prejemu potrdila pa sva bila tako šokirana, da nisva vedela, kako naj to poveva tašči. Dva para prijateljev sta v tistem obdobju pričakovala dvojčke, zato sem se večkrat pošalil, da če ima že vsak lahko dvojčke, si bomo pa mi trojčke omislili. Od takrat naprej sem čisto tiho«, pove Elvis Topolovec, oče trojčkov in petletnega Patrika.

»Prvi dnevi so bili psihično zelo težki. Takoj po rojstvu so zaradi slabega zdravstvenega stanja Eneja odpeljali v UKC Ljubljana. Bratci so bili povsem razdeljeni – en v Ljubljani, drugi na porodnem oddelku UKC Maribor, tretji pa na pediatričnem oddelku v UKC Maribor,« opisuje mati Mimi Topolovec.

V Sloveniji je v zadnjih 30 letih bilo 150 porodov trojčkov, največ v letih 1993 in 1995 (12). Lani se je to zgodilo samo enkrat, v zadnjem desetletju pa v povprečju beležimo tri porode trojčkov letno. Verjetnost zanositve s trojčki po naravni poti znaša 1:8000. Podjetje Radenska s partnerju je šentjurski družini poklonila prilagojen voziček in avtosedeže.

(foto: arhiv družine)