ŠENTJUR Čebelarjem z Blagovne tri medene medalje na Agri

Na nedavno končanem kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni so članom čebelarskega društva z Blagovne pripadle kar tri zlate medalje. Dve so dobili za gozdni med, tretjo pa za cvetličnega, ki je postal tudi prvak sorte med sedmimi medovi in se bo na jesen pomeril na državnem ocenjevanju, kjer tekmujejo prvaki med cvetličnimi, gozdnimi in kostanjevimi medovi.

Predsednik ČD Blagovna Andrej Jernej ni skrival zadovoljstva ob tolikšnem uspehu, saj je čebelarjem s šentjurskega območja za nameček uspelo osvojiti še tri srebrne medalje. »Vodim tudi naš društveni čebelnjak na Proseniškem, od koder je šel med na ocenjevanje na Pomurski sejem. Tudi sam sem prejel zlato medaljo za gozdni med, ki sem ga pridelal v Lazah pri Dramljah, tretje zlato pa je dobil naš član Stanko Rozman z Ljubečne, ki pa je med pridelal na Svetini nad Štorami.« Zlato za kostanjev med je dobil tudi Celjan Dejan Obreza.

Jernej je tudi terenski svetovalec za deset občin, pripravlja terenske analize in pomaga čebelarjem pri razvrščanju. »Precej je potvorjenega medu. Letos je veliko javorjeve mane, kar je prešlo v gozdni med, zato ga je več, kakor cvetličnega. V Imenem, Bistrici ob Sotli in Rogatcu so imeli letos vrhunsko akacijo. Kostanjev med je zaradi suše uspeval samo na mikrolokacijah«, je na kratko ocenil kakovost letošnje letine na našem območju.