Sedeč način življenja – izziv za vse generacije: koristna priporočila

Tretjina polnoletnih Slovencev je manj telesno aktivna kot pred pandemijo, kaže raziskava. Na NIJZ ob današnjem svetovnem dnevu gibanja pozivajo k bolj aktivnemu življenju.

Konjičanka Anja Strmšek, zdravnica na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nas ob 10. maju, svetovnem dnevu gibanja, spodbuja k bolj aktivnemu življenjskemu slogu.
“Bodimo nekoliko izbirčni – poiščimo tisto obliko telesne dejavnosti, ki nas zares veseli. Vadimo izključno takrat, ko se počutimo dobro. Začnimo z manjšo količino telesne dejavnosti, ki jo sča-soma povečujmo v pogostosti, trajanju in intenzivnosti. Če smo bili dlje časa telesno nedejavni, lahko začnemo nizko intenzivno telesno dejavnost, kot je počasna hoja,” svetuje zdravnica in odraslim za vzdrževanje zdravja priporoča petkrat tedensko vsaj pol ure hitre hoje, počasnega plavanja, lahkotnega kolesarjenja po ravnem terenu ali druge oblike zmerne telesne dejavnosti.

Ni treba, da smo dejavni naenkrat

Polurni odmerek zmerno intenzivne dejavnosti lahko razdelimo na več sklopov, ki so porazdeljeni preko celotnega dneva. Pri tem naj posamezni sklop telesne dejavnosti traja najmanj deset minut. Enak učinek lahko dosežemo z visoko intenzivno vadbo vsaj trikrat tedensko po 25 minut.
“Za izboljšanje zdravja je treba povečati količino zmerne telesne dejavnosti na vsaj eno uro dnevno, večino dni v tednu. Če imamo omejitve, je treba priporočila prilagoditi svojim zmožnostim in zdravstvenemu stanju. Vadba naj bo uravnotežena. Po priporočilih naj posameznik izvaja 50 odstotkov vaj za vzdržljivost, 25 odstotkov vaj za moč in 25 odstotkov vaj za ravnotežje in gibljivost.
Plavanje in nordijska hoja zajemata vse tri elemente uravnotežene vadbe, medtem ko tek ali hitra hoja predstavljata pretežno vzdržljivostno vadbo, ki ji je potrebno vsaj dvakrat tedensko dodajati vaje za moč in gibljivost. Za starejše od 65. let je priporočljivo, da v redno telesno dejavnost trikrat tedensko vključujejo tudi vaje za ravnotežje in preprečevanje padcev,” še poudari Anja Strmšek.

Sedeč način življenja – priporočila

Sedeč življenjski slog ni le izziv, ki ga zaznavamo v obdobju mladostništva, temveč se z njim soočamo tudi pri delovno aktivnem prebivalstvu. Kadar gre za daljše cikle neprekinjenega sedenja, z redno telesno dejavnostjo žal ne moremo izničiti negativnih učinkov neprekinjenega sedenja. A koristi nam lahko že, če upoštevamo naslednje preproste usmeritve:
• sedenje vsako uro prekinemo za vsaj eno minuto;
• če je mogoče, telefonske pogovore ali krajše sestanke opravimo stoje;
• večkrat izvajajmo aktivni odmor na delovnem mestu, ki vključuje raztezne vaje;
• čim večkrat uporabljajmo stopnice namesto dvigala;
• na poti v službo ali po opravkih lahko iz avtobusa izstopimo eno postajo pred ciljem in preostanek poti prepešačimo;
• če se na delo vozimo z avtomobilom, morda lahko izberemo oddaljeno parkirišče in del poti prehodimo.

 

 

Oglas