Rok Breznik iz Slovenske Bistrice: Po premieri svojega spota ne pogleda več!

Tridesetletni Rok Breznik ima v Slovenski Bistrici že pet let svoje poslovne prostore, sprva fotografski studio, kasneje prostor za montažo. Pred dobrim letom dni pa se je sem še preselil. To, kar nas je predvsem pritegnilo k predstavitvi Roka, sta režija in snemanje videospotov.

Nore ideje skuša ujeti v objektiv

S fotoaparatom se je Rok spoznal skozi srednješolska in študijska leta. Z leti je preizkusil veliko opreme, njegove pozornosti pa so bili deležni različni motivi. Sprva je skozi objektiv lovil posnetke živali, rastlin, pokrajine, kasneje ljudi, modelov … »Dobra, kreativna fotografija ne nastane kar tako. Terja čas, idejo, znanje, dober model. Trenutno najraje fotografiram kreativne portrete, kjer gre za tematsko fotografiranje in večdnevno predpripravo,« pravi Rok. Pomembno se mu zdi, da je ideja čim bolj ‘nora’. »Ko ujameš želeni prizor v objektiv, je to nori občutek. Kot bi na srednješolskem testu dobil odlično oceno,« se nasmehne. Strinja se, da danes skoraj vsakomur dober mobilni telefon že omogoča narediti odlične posnetke. A to se pozna predvsem na količini posnetkov, manj pa na kakovosti. Za slednje moraš imeti kaj več, dodaja Rok, ki svoje znanje in izkušnje tudi deli – prireja studijske delavnice ter fotografske tečaje. Občasno se je s kakim izdelkom predstavil tudi na tekmovanjih in tako denimo osvojil drugo mesto na Foto maratonu v Mariboru.

Od hobija do poklica

S fotografiranjem pa si je prislužil tudi marsikateri študentski evro – za naročnika je na primer fotografiral program darilnih izdelkov, nato je fotografiral razne poslovne in družabne dogodke za razne portale. Med drugim tudi za portal Mediaspeed.net, kjer se je ob fotografiranju koncertov prvič pobliže spoznal s slovensko glasbeno sceno. Sočasno pa je zrasla tudi želja, da hobi nadgradi v poklic. Odprl je svoje podjetje Foto Factory, plod dolgoletne želje po samostojni ustvarjalni poti.

Zdaj je osredotočen na snemanje

»Fotografije sem se naveličal. Rad imam nove izzive,« pravi Rok, ki je pred dvema letoma svoj fokus iz fotografije preusmeril na snemanje glasbenih videospotov. In pri tem je zelo uspešen. Do danes je posnel že okrog štirideset videospotov, samo v letu 2021 kar dvajset! In vsaj pri petindvajsetih spotih je bil tudi režiser. »Sodeloval sem s številnimi glasbeniki in glasbenicami, to so na primer Tanja Žagar, Dejan Vunjak, Poskočni muzikanti, Nuša Derenda, Božidar Wolfand Wolf, Samuel Lucas, Sopranos, Erosi, Vili Resnik, Flirt, Rok Lunaček, Victory, Hrvat Mario Sepp in Avstrijci AlpinSound …« našteje.

Svoj prvi večji videospot je snemal z Ines Erbus z naslovom Ambis ljubavi. Najbolj ponosen pa je na spot Dejana Vunjaka z naslovom Čist’ Mejčken: »Vse je šlo po planu, čeprav skoraj nikoli ne gre. Dan prej smo imeli priprave, nato pa snemali od jutra do večera in vse posneli v enem dnevu. Je edini spot, kjer me ob gledanju nič ne zmoti,« pravi Rok. So slovenski glasbeniki zahtevne stranke? »Niti ne tako zahtevni, kot sem pričakoval. Je pa zelo veliko različnih karakterjev in včasih nastane zelo veliko različnih scen in dogodkov, ki se jim smejimo še dolgo časa.«

Več o poteku snemanja videospotov, o modelarstvu, ljubiteljstvu astrofotografije, burgerjev in adrenalina ter o njegovih ciljih za prihodnost lahko preberete v aktualni januarski številki Bistriških novic. (D.G., Foto: osebni arhiv R. Breznika)

Oglas