Rogaška Slatina: Velik športno-promocijski dogodek

Med 15. in 19. junijem bo potekala že 28. kolesarska dirka Po Sloveniji, ki so jo predstavili na novinarski konferenci prejšnji teden v Aninem dvoru v Rogaški Slatini.

Na novinarski konferenci so sodelovali župan mag. Branko Kidrič, direktor dirke Bogdan Fink in v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki. Dirka bo imela pet etap v skupni dolžini okoli 800 kilometrov. V programu letošnje dirke je nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo kolesarjem predstavljale poseben izziv. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja od Žalca do Celja (144,6 km), četrta od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke.

»Na dirki bo sodelovalo 22 ekip iz celega sveta, kar pomeni 154 kolesarjev. Pričakujejo udeležbo največjih imen slovenska kolesarstva. Udeležbo so že potrdili Tadej PogačarMatej MohoričLuka Mezgec in Jan Polanc, upajo pa še na vrnitev trenutno poškodovanega Jana Tratnika. Dirko bo v živo prenašal najbolj gledani evropski športni TV kanal Eurosport in RTV Slovenija. S tem postavljamo Slovenijo in Rogaško Slatino na svetovni zemljevid dogodkov in omogočamo njeno dodatno prepoznavnost v svetovni javnosti,« je na predstavitvi med drugim povedal Bogdan Fink.

Občina Rogaška Slatina že osem let aktivno sodeluje pri izvedbi dirke Po Sloveniji. V preteklih letih je trikrat gostila zaključek ene od etap dirke, tako bo tudi letos, ko bo 16. junija v Rogaški Slatini organiziran cilj 2. etape dirke (Ptuj–Rogaška Slatina). Za nemoten potek dirke po občini bo letos skrbelo več kot sto prostovoljcev. Na predstavitvi je župan mag. Branko Kidrič dejal, da tovrstno sodelovanje občini in turistični destinaciji prinaša posebno promocijo kraja ter ob tem dodaja: »Naš cilj je, da bi, kot vrsto preteklih let, skozi sodelovanje na tem projektu, dodatno promovirali šport in trajnostno mobilnost.« Ob tem izpostavlja, da so v občini Rogaška Slatina med prvimi v Sloveniji že v letu 2003 pričeli graditi kolesarske steze in daljinske kolesarske povezave. Danes je tako zgrajenih 33 kilometrov različnih kolesarskih stez in poti, na voljo pa je tudi katalog, v katerem je označenih 15 kolesarskih poti različnih težnostnih stopenj po celotni občini. (J. S.)