Rogaška Slatina: Steklarski poklici ponovno aktualni in iskani

V Steklarni Rogaška so se s prihodom novih lastnikov (finskega podjetja Fiskars) izgube podjetja začele spreminjati v dobičke, vzdušje v podjetju pa je postalo zelo prijetno.

Vir: Steklarna Rogaška

 

Nove zaposlitve

Steklarna Rogaška je velik zaposlovalec tako na območju Obsotelja in Kozjanskega kot tudi širše. Trenutno zaposlujejo 935 ljudi, samo v zadnjih sedmih mesecih so zaposlili 80 novih sodelavcev.  Zaradi starostne strukture se bo v prihodnjih letih v slatinski steklarni kar nekaj delavcev upokojilo in bodo zaposlovali nov kader. Ob tem vodja kadovske službe Darja Gabron pravi: »Starostna struktura zaposlenih nam zagotovo ni v prid. V naslednjih treh letih nas bo zaradi upokojitev zapustilo precej izkušenih sodelavcev, med njimi veliko steklopihalcev in steklobrusilcev. Da bi ohranili znanje in ga prenesli na mlajše, trenutno vzpostavljamo interni sistem prenosa znanja na področju pihanja in brušenja stekla. Naj to priložnost izkoristim in povabim vse, ki jih zanima priučitev za steklopihalca ali steklobrusilca, da se oglasijo v naši kadrovski službi.« Gabronova še dodaja, da si želijo, da jim k ohranjanju zadostnega kompetentnega kadra sistematično pomaga tudi šolski sistem: »Trenutno je v Šolskem centru Rogaška Slatina vpisana že tretja generacija tehnikov steklarstva, od tega je 39 naših štipendistov. Pričakujemo, da se bo prvih 6 zaposlilo julija naslednje leto. V prihajajočem šolskem letu pa mlade, ki bi se želeli usposobiti za poklic steklopihalec, steklobrusilec ali upravljalec steklarskih strojev vabimo k vpisu v vajeniški program steklar.«

Vir: Steklarna Rogaška

Vajeništvo

S sprejetim Zakonom o vajeništvu maja 2017 se je Steklarni namreč ponudila možnost, da izobraževalni program še bolj prilagodijo njihovim potrebam. Skupaj s Šolski centrom Rogaška Slatina so oblikovali poklicno izobraževanje za poklic steklar, ki bi se izvajal v vajeniškem modelu. To pomeni, da je program izredno praktično naravnan ter da dijak že v času izobraževanja svoje veščine in znanja pridobiva pri opravljanju prakse neposredno pri samem delodajalcu. Vajenec v času vajeništva tako polovico časa preživi na usposabljanju pri delodajalcu in v tem času je upravičen do prejemanja vajeniške nagrade, ki v prvem letniku znaša 250 evrov, drugem 300 evrov in tretjem 400 evrov na mesec. Steklarna Rogaška v šolskem letu 2018/2019 razpisuje 10 vajeniških mest ter bodočim vajencem zraven vajeniške nagrade mesečno nudi tudi kadrovsko štipendijo. Ta v prvem letniku znaša 150 evrov, v drugem letniku do 200 evrov in v tretjem letniku do 220 evrov mesečno. Vajencem pa po zaključenem izobraževanju nudijo tudi zaposlitev.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da spada steklarski poklic med deficitarne poklice in lahko dijaki poleg kadrovske štipendije pridobijo tudi štipendijo za deficitarne poklice, ki prinaša dodatnih 100 evrov na mesec. Kar pomeni, da lahko imajo dijaki v času, ki ga preživijo v šoli, v prvem letniku 250 evrov štipendije, v drugem letniku 300 in v tretjem 320 evrov. V času usposabljanju pri delodajalcu pa lahko imajo v prvem letniku mesečno 500 evrov prihodka, v drugem do 600 in tretjem do kar 720 evrov.

Vir: Steklarna Rogaška