Rogaška Slatina: občinskih gradbišč niso zaprli

V Rogaški Slatini v tem času večje občinske naložbe potekajo nemoteno. Situacijo s koronavirusom v občini obvladujejo.

Naravovarstveni center Sotla. Foto: Facebook

V Rogaški Slatini bolj ali manj nemoteno trenutno izvajajo pet večjih naložb. Gradijo Naravovarstveni center Sotla, športni objekt v Športnem centru, na Zdraviliškem trgu novi most, v Čači vasi bodo sanirali plaz, v Kamni Gorci izgradili nov most.
Župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič je za Radio Rogla včeraj povedal, da so dela v tistem trenutku še potekala. “Dela nikomur nismo preprečili, smo pa odgovorne opozorili, da naj upoštevajo vse ukrepe in ocenjujemo, da so jih. Seveda pa morebitni zastoji zaradi vremena ali česa drugega dela na gradbiščih ne bo vplival na pogodbena razmerja med naročnikom in izvajalcem.”

Situacija v občini je pod nadzorom

Župan obenem ocenjuje, da situacijo zaradi okužb s koronavirusom v občini obvladujejo. Javne površine, kot so ulice, sprehajalne poti ali igrišča, so večinoma prazne. Ko so prejšnji teden zaznali, da najstniki v večernih urah ne upoštevajo navodil in so na igriščih, so ob intervenciji redarja in policistov težavo uredili.
Občani večjih potreb na Občino doslej niso sporočali. Za pomoč jim je na razpolago 32 prostovoljcev. Doslej so pomagali 14-krat, predvsem z dostavo zdravil in živil na dom.
Imajo pa tudi v Rogaški Slatini nekaj težav z dobavo zaščitne opreme. Prizadevajo si, da bi v naslednjem tednu dobili večjo pošiljko donatorja iz Rogaške Slatine, nenehno pa iščejo nove priložnosti za nakup.

Vpliv na proračin

Župan Branko Kidrilč.

Epidemija bo zagotovo vplivala tudi na občinske proračune. Župan Branko Kidrič je povedal, da na slatinski Občini odgovorni že razmišljajo, kako naprej. V Skupnosti občin Slovenije jim svetujejo, naj za zdaj še počakajo s samostojnimi ukrepi, saj te prirpavlja država.
“Razmišljamo, kako v prihodnje pomagati prizadetim, bodisi samostojnim podjetnikom ali ranljivim skupinam. Obenem pa na Občini razmišljamo tudi o tem, koliko prihodkov manj bo zaradi epidemije in kako  ohraniti investicijski potencial, ker menim, da je to prav, ne le na občinski, tudi na državni ravni. Če ustavimo še investicije, bo situacija še slabša.
Torej, naša razmišljanja gredo v smer, kako upoštevati manjko določenih prihodkov v tem letu in kako z določenimi prerazporeditvami pomagati tistim, ki bodo pomoči najbolj potrebni. Verjetno bo potreben rebalans,” je povedal župan.
(Nina Krobat)