Robidova pita

Sestavine: za testo: 250 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 75 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jajce, 125 g masla ali margarine;

Sestavine za nadev: 50 g piškotov, 500 g robid;

Sestavine za preliv: 100 g kisle smetane, 3 žlice robidovega likerja ali katerega drugega s sadnim okusom, 100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jajce, 100 g mletih mandljev

Moko zmešamo s pecilnim praškom in oboje presejemo. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, jajce in maslo ali margarino. Vse sestavine dobro premešamo z mešalnikom ali ročno. Če delamo z mešalnikom, testo na koncu še malo ročno premesimo, da bo postalo gladko. Zavijemo ga v folijo in damo za pol ure v hladilnik. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo v obliki kroga premera 28 cm. Za peko izberemo nekoliko manjši model za pite, tako da bo testo ob robovih seglo do vrha.

Za nadev damo piškote v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem za testo. Drobtinice razporedimo po razvaljanem testu. Robide očistimo, jih pazljivo oplaknemo z vodo in dobro odcedimo. 400 g robid razporedimo po drobtinicah.

Za preliv zmešamo kislo smetano z likerjem, kristalnim in vaniljevim sladkorjem, jajcem in mletimi mandlji ter prelijemo po robidah.

Pito pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 30 do 40 minut. Ko je pečena, pustimo, da se ohladi v modelu. Preden jo ponudimo, jo potresemo z mletim sladkorjem ali pa dodamo kepico vaniljevega sladoleda.

Oglas