Rižota s porom in bučkami

Sestavine za 4 osebe:

  • 280 g basmati ali poljubnega riža
  • 1 por (200 g)
  • 1–2 bučki (300 g)
  • 6 dl jušne osnove ali vode
  • 3 stroki česna
  • šopek peteršilja
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • olivno olje
  • nariban parmezan za posip

Priprava:

  1. korak:

Por narežemo na kolobarje, bučko pa na koščke. Peteršilj in česen nasekljamo. Če nimamo pri roki čiste juhe, pripravimo jušno osnovo tako, da v 6 dl vode skuhamo domačo začimbno mešanico.

  1. korak:

Na olju na hitro prepražimo por, da postekleni, nato dodamo narezane bučke, riž in nasekljani česen ter peteršilj. Med mešanjem malo popražimo, nato zalijemo z jušno osnovo, solimo, vendar ne preveč, ker je slana že jušna osnova, in začinimo še s poprom in muškatnim oreščkom. Količino jušne osnove prilagodimo rižu, zato prihranimo kakšen deciliter, ki ga kasneje po potrebi dolijemo.

  1. korak:

Ko zavre, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži riža. Na koncu potresemo z malo nasekljanega peteršilja in naribanega parmezana.