Rižev narastek z grškim jogurtom in češnjami

Recept tokrat predstavlja Marija Košič, upokojenka iz Križnega Vrha pri Laporju. Je mentorica šivanja, ki že več desetletij prenaša znanje šivanja na vse generacije. To je preprost recept, ki ga lahko spečemo in osvežimo z različnim sezonskim sadjem.

Sestavine

250 g riža

100 g sladkorja

3 dcl mleka

ščepec soli

3 jajca

1 grški jogurt

4 dag masla

1 vanilijev sladkor

50 dag češenj ali drugega sezonskega sadja

Priprava:

Za pekač s premerom 24 cm.

Mleko zavremo in dodamo vanilijev sladkor. V lonec stresemo riž in ga kuhamo do polovice, kot je navedeno na embalaži. Lonec odstavimo in riž ohladimo.

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v čvrsti sneg. K ohlajenemu rižu primešamo grški jogurt, sladkor, rumenjake in zmehčano maslo. Na koncu pa nežno z lopatico dodamo sneg iz beljakov. Dno pekača namažemo z maslom. V pekač vlijemo zmes, po njej pa razporedimo češnje in jih potisnemo v testo. Pečico segrejemo do 200 stopinj in narastek pečemo 45-60 min. Pečenje budno spremljamo. Ko je sladica pečena, po njej potresemo češnje in počakamo, da se ohladi.

Z malce domišljije se lahko tudi preprost rižev narastek preobrazi v sladico, ki je primerna za konec nedeljskega kosila.

Oglas