Rez Kartuzijanke in Škalčanke

Vinogradništvo na širšem Konjiškem ima bogato tradicijo, ki jo bogatita tudi potomki najstarejše trte na svetu. Občini Slovenske Konjice ju je podarilo mesto Maribor v znak dobrega sodelovanja in prijateljstva. Ime sta dobili po lokaciji, kjer sta posajeni – Škalčanka domuje v Škalcah, Kartuzijanka v Žički kartuziji.

Usodna zima
Več ko 400 let stara modra kavčina z Lenta se je zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Zato vinogradniki za obe potomki skrbijo odgovorno, strokovno in ponosno. Spomnimo, da je prvi cepič v konjiško občino prispel leta 2001, zasadili so ga Škalcah, a ga je uničila huda zima leta 2010. Zato je še isto leto iz Maribora prispel nov cepič. Zanj so v Škalcah strokovnjaki poiskali ugodnejšo oziroma toplejšo lego. Tako Škalčanka zdaj odlično uspeva. Njen skrbnik je podjetje Zlati grič, ki je to nalogo zaupalo Dejanu Brečku. Te dni je opravil rez Škalčanke.

Tradicija Kartuzijanov
Trta Kartuzijanka pa v Žički kartuziji raste od aprila leta 2008. Njeno skrbništvo je zaupano Vinogradniško-vinarskemu društvu Slovenske Konjice. Zanjo skrbi Jože Tominšek z družinskimi člani. Tudi to pomlad sta simbolni rez opravila skupaj s konjiškim županom Darkom Ratajcem v upanju, da bo jeseni dobro obrodila.
Kartuzijanka pred obzidji nekdaj mogočnega samostana tako raste že 13 let. Da je prostor našla tu, ni naključje. Vinogradništvo je bilo eno od najpomembnejših gospodarskih dejavnosti žičkih kartuzijanov.

 

Oglas