Resnik je dolgo čakal, zdaj dobil kar dve prvi knjigi

Pohorska vasica in krajevna skupnost Resnik z le 150 prebivalci imata bogato zgodovino in tudi pestro sedanjost, o čemer pričata novi knjigi, ki so ju predstavili minuli konec tedna. Resnik je dolgo čakal na svojo prvo publikacijo, a zdaj dobil kar dve naenkrat, obe pa je založila Občina Zreče.
Celo mnoge Resničane je presenetilo, ko so v knjigah prebrali, da sega prva pisna omemba kraja že v leto 1389, pa da je del Resnika tudi turistični center na Rogli, skupaj s cerkvico Kristusovega spremenjenja.
Knjiga Krajevna skupnost Resnik prinaša zemljepisni in zgodovinski oris območja, beleži politični, gospodarski, kulturni in verski utrip, v zadnjem delu pa je zbranih mnogo narodopisnih zanimivosti, od literarnih zgodb do pesmi, pa zapisi o nekaterih prebivalcih. Avtor je resniški rojak, ki živi v Ljubljani, letošnji nagrajenec kulture v Občini Zreče Anton Gričnik.
Knjiga Skumavčevi likovni dnevi na Resniku 2008-2017 s predstavitvijo reprodukcij nastalih del in zapisom o udeleženih slikarjih predstavlja umetniški fond kolonije in nekaj (foto) utrinkov s kolonijskega utripa. Urednik monografije je slikar Anton Seifert, zadnja leta tudi umetniški vodja likovne kolonije.
Knjigi sta izšli ob deseti obletnici Skumavčevih likovnih dni na Resniku. Obe sta naprodaj na zreškem TIC-u.
Kakšno prireditev so ob izidu knjig pripravili na Resniku, kdo je bil tam in kako so Resničani dobili pravzaprav dve knjigi in pol, pa v fotogaleriji in ta teden v lokalnem časopisu NOVICE.