Radana vas: Jeričev mlin spet melje

V oktobru je mojster Ivan Podgrajšek iz Zlakove temeljito obnovili enega redkih še delujočih mlinov na reki Dravinji – Jeričev mlin v Radani vasi. Ivan je v notranjost zgradbe postavil popolnoma nov mlin. Prejšnjemu mlinu sta se mlinska kamna tako obrabila, da ju ni bilo mogoče več poravnati, in s tem so se izrabljali tudi drugi leseni deli. Lastniki mlina – Jeričevi so se odločili za temeljito obnovo.

Pridobili so sicer stara, a malo rabljena mlinska kamna, ki jih je poravnal Milan Klinčar iz Zlakove, mlinskim kamnom pa je Ivan na novo izdelal pripadajoče lesene dele. Dejan Kavc je ob tem povedal: »Menjali smo nasipnico za moko oziroma otrobe, žleb za spust moke, ohišje mlinskih kamnov ter nasipnico za žitoVeronika Kavc pa je dodala: »Za obnovo smo se odločili, ker smo želeli ohraniti to, kar je imel naš stari oče, pa tudi, da nadaljujemo s tradicijo in ohranjamo kulturno dediščino za mlajše rodove.«
Slovesnega zagona novega mlina, ki je bil konec oktobra, so se poleg Jeričevih udeležil še župan Občine Zreče mag. Boris Podvršnik in mojster Ivan Podgrajšek. Vsi skupaj so mlinu »zaželeli« mirno vodo in da bi imel vedno kaj mleti.

Več danes v lokalnem časopisu NOVICE.