Rabarbara vsebuje veliko vitamina C

Rabarbara je trajnica z močnimi stebli in velikimi listi. Barva stebel je rdeča, roza ali zelena. Njena vzgoja je zelo enostavna. Vzgajamo jo iz korenike močne stare rastline, ki jo razdelimo tako, da na vsakem delu ostane brst. Najprimernejši čas za to je v oktobru ali zgodaj spomladi, ko tla odmrznejo. Rabarbara potrebuje sončno mesto, odcedna tla ter kompostno zastirko.

Od marca do avgusta postopoma nabiramo stebla, da se rastlina lahko obraste. Listi so zelo strupeni, saj vsebujejo oksalno kislino. Nabiramo le stebla tako, da jih previdno ločimo od baze, ko steblo potisnemo proti tlom in rahlo povlečemo k sebi. Kljub temu, da liste tvori vse do začetka zime, je v jeseni ne nabiramo več, da naredi dovolj hranil za drugo leto.

Rabarbara je bila poznana bila že v tradicionalni kitajski medicini. Vsebuje veliko A in C vitamina, zato je po okusu precej kiselkasta. Poleg tega je bogata s kalcijem, ki krepi kosti, kalijem, ki pomaga odvajati vodo, magnezijem in manganom, ki podpirata mišice, blagodejno vpliva na prebavo, njena dobra lastnost je tudi velika vsebnost antioksidantov. Pohvali se lahko tudi z antibakterijskimi lastnostmi, saj pomaga pri zdravljenju manjših površinskih poškodb.

Oglas